London: Poduzeti sve da se zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj

Britanija nastoji izbjeći rasplamsavanje političkih tenzija koje bi mogle zaprijetiti miru iz 1998. godine kojim je uveliko okončano desetljećima dugo nasilje.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss priprema odbaciti velike dijelove Protokola o Sjevernoj Irskoj, tvrdi The Times (EPA)

Britanija je u utorak rekla da će poduzeti sve potrebne korake da zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj te je pozvala Evropsku uniju da pokaže domišljatost u pregovorima da se riješe problemi s postbrexitovskim trgovinskim pravilima.

London i Brisel se već mjesecima pokušavaju maknuti s mrtve tačke, kako navodi Reuters, po pitanju sporazuma koji je posljedično stvorio carinsku granicu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, prenijela je Hina.

Britanija želi potpunu reviziju sporazuma, dok EU traži izmjene unutar odredbi postojećeg sporazuma.

“Nastavit ćemo razgovarati s EU-om, no nećemo dopustiti da to stane na put zaštiti mira i stabilnosti u Sjevernoj Irskoj”, stoji u britanskom dokumentu objavljenom u utorak, uz vladinu novu zakonodavnu agendu.

Strah od obnove nasilja

Zastoj zbog takozvanog Protokola o Sjevernoj Irskoj blokira formiranje nove izvršne vlasti u britanskoj pokrajini, poslije prošlosedmičnih izbora.

Britanija je rekla da bi mogla biti prisiljena djelovati jednostrano kako bi izbjegla rasplamsavanje političkih tenzija koje bi mogle zaprijetiti miru iz 1998. godine kojim je uveliko okončano desetljećima dugo nasilje.

List The Times u ponedjeljak je izvijestio da se britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss priprema odbaciti velike dijelove Protokola o Sjevernoj Irskoj nakon odustajanja od pregovora s evropskom stranom.

Kako je prenio Times, dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj.

Zakon bi također omogućio firmama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Evropskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku.

Međutim, vlada nije u utorak najavila nikakve detaljne planove toga tipa kad je predstavila sve zakone koje planira uvesti tokom nadolazeće parlamentarne godine.

Irski premijer upozorio je u utorak svog britanskog kolegu protiv jednostranih poteza vezanih uz protokol.

Izvor: Agencije