Filipini: Ubjedljiva pobjeda Marcosa mlađeg na predsjedničkim izborima

Rezultati nakon prebrojavanja glasova sa više od 90 posto biračkih mjesta pokazuju da ‘Bongbong’ dobija gotovo 30 miliona glasova.

Sin bivšeg diktatora istog imena ubjedljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima (Reuters)

Ferdinand Marcos mlađi, sin bivšeg diktatora istog imena, u utorak je ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima na Filipinima i tako ponovo doveo porodični klan na vrh vlasti, 36 godina nakon narodne pobune u kojoj je bio svrgnut.

Rezultati nakon prebrojavanja glasova sa više od 90 posto biračkih mjesta pokazuju da Marcos mlađi, poznat kao “Bongbong”, dobija gotovo 30 miliona glasova, što je dvostruko više od njegove protivkandidatkinje, potpredsjednice na odlasku Leni Robredo, i takvu je prednost nemoguće sustići.

Za pobjedu na ovom izborima, koji imaju samo jedan krug, dovoljno je da jedan od deset kandidata koji su se natjecali dobije najviše glasova, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Val dezinformacija i podrška Dutertea

U obraćanju iz izbornog štaba u Manili u utorak rano ujutro, Bongbong (64) nije proglasio pobjedu, nego je samo zahvalio pristalicama na višemjesečnoj “požrtvovnosti i na radu”.

“Pričekajmo da sve bude jasno, da se prebroje svi glasovi, i onda ćemo moći proslaviti”, rekao je.

U glavnom gradu njegove su pristalice u oduševljenju ispaljivali vatromet i trčali ulicama noseći filipinske zastave.

Oko 67 miliona Filipinaca imalo je pravo glasa na ovim općim izborima, na kojima su se još birali potpredsjednik, zastupnici, polovina senatora, guverneri pokrajina i hiljade lokalnih predstavnika.

Slavodobitna pobjeda Marcosa mlađeg događa se nakon izborne kampanje koju je obilježio val dezinformacija i neupitna potdrška autoritarnog predsjednika na odlasku Rodriga Dutertea, koji uživa veliku popularnost.

Iskoristio nezadovoljstvo Filipinaca

Vlada Ferdinanda Marcosa starijeg srušena je 1986. godine u velikoj narodnoj pobuni, a porodica Marcos je pobjegla iz zemlje u Sjedinjene Američke Države, da bi nakon povratka postepeno obnovila moćnu mrežu političke potpore.

Gotovo pola stoljeća nakon pada Marcosi se vraćaju u predsjedničku palatu u Manili, odakle je “Bongbong” obećao da će ponovo uspostaviti “jedinstvo” zemlje u svom šestogodišnjem mandatu.

“Ovo su historijski izbori”, komentirao je Cleve Arguelles, profesor političkih nauka na Univerzitetu La Salle u Manili.

Kampanja Marcosa mlađeg bila je zapravo bezbojna, teško je uspijevala oduševiti pristalice i nije privukla toliko mnoštvo kao njegova protivkandidatkinja Leni Robredo.

Iskoristio je veliko nezadovoljstvo Filipinaca demokratskim vladama koje su se smjenjivale nakon kraja diktature, nesposobne da poprave njihov životni standard.

Pobjedu prvenstveno duguje nizu zakulisnih pregovora s drugim političkim klanovima, prvenstveno savezu sa Sarah Duterte, kćerkom predsjednika na odlasku.

Ona je u velikom vodstvu na izborima za potpredsjednika, koji su se istovremeno održavali.

Izbore obilježilo nasilje

Leni Robredo, 57-godišnja advokatica i ekonomistica, koja je u predizbornoj utrci obećala da će osloboditi zemlju korupcije i dominacije političkih dinastija, izrazila je “veliko razočaranje” rezultatom.

“Ništa nije izgubljeno, još se držimo”, rekla je u televizijskom obraćanju, najavivši nastavak borbe protiv Marcosovih nakon službene potvrde rezultata koja se očekuje za nekoliko sedmica.

“Ovo je tek početak”, poručila je.

Izbore je obilježilo nasilje, što nije rijetkost na filipinskim izborima.

Najmanje su četiri osobe ubijene u napadima na birališta širom zemlje, a u nedjelju navečer, u eksploziji bombe ispred birališta, ranjeno je najmanje devetero ljudi.

Izvor: Agencije