Turska vojna avijacija će bojkotirati vojnu vježbu u Atini

Turske zračne snage povukle su se sa međunarodne vojne vježbe koja će biti održana u maju u Grčkoj, saopštili su turski sigurnosni izvori.

Grčka i Turska, NATO saveznici, ali regionalni rivali u istočnom Mediteranu, redovno se međusobno optužuju za kršenje zračnog prostora (EPA)

Turske zračne snage povukle su se sa međunarodne vojne vježbe koja će biti održana u maju u Grčkoj, saopštili su u subotu turski sigurnosni izvori.

Vojna vježba “Tiger Meet”, koju svake godine organizira udruženje koje okuplja različite zračne snage NATO-a, zakazana je ove godine u Atini, od 9. do 20. maja, prenosi Beta.

Prema turskim sigurnosnim izvorima, bilo je planirano da u vježbi uz učešće savezničkih zemalja učestvuju i elementi 192. flote stacionirani u Komandi 9. glavne avio baze u Balikesiru, prenosi agencija Anadolija.

‘Grčka manipulacija’

Turska strana tvrdi da je Grčka, koja je pripremila ovogodišnji tekst tehničkih propisa, a koji inače priprema zemlja domaćin za izvođenje aktivnosti prije svake vježbe, naknadno vršila dodavanja u dokument s pristupom koji cilja na Tursku i iskorištava nesuglasice između dviju zemalja.

Komanda zračnih snaga poduzela je mjere protiv ovih namjernih dodataka i zatražila promjenu tehničkog propisa koji sadrži elemente suprotne međunarodnom pravu. Grčka strana nije prihvatila uporne zahtjeve Turske.

Stoga je Turska odlučila da ne učestvuje u vježbi uz obrazloženje da je “Grčka manipulirala aktivnošću ‘Tiger Meet’ u skladu sa svojim političkim interesima”.

Ankara je o ovoj odluci obavijestila grčke vlasti još 22. aprila.

Grčka i Turska, NATO saveznici, ali regionalni rivali u istočnom Mediteranu, redovno se međusobno optužuju za kršenje zračnog prostora.

Izvor: Agencije