Predsjednik Finske 12. maja će saopćiti hoće li njegova zemlja u NATO

Sauli Niinisto je izjavio da je oštra upotreba vojne moći od Rusije izazvala zabrinutost.

Niinisto: Sigurnosna situacija u regiji se promijenila (EPA)

Finski predsjednik Sauli Niinisto najavio je da će odluku svoje zemlje o tome hoće li postati članicom NATO-a objaviti 12. maja.

Navodeći da se sigurnosna situacija u regiji promijenila, Niinisto je istaknuo da će odluku donijeti nakon sastanka s vladom, političkim strankama i nevladinim organizacijama, prenijela je Anadolija.

Niinisto je izjavio da je oštra upotreba vojne moći od Rusije izazvala zabrinutost.

Vlada Finske će, s druge strane, svoju odluku o zahtjevu za članstvo u NATO-u objaviti 14. maja.

Ubrzan prijem u NATO

Šef NATO-a Jens Stoltenberg ranije ove sedmice rekao je da se će Finska i Švedska moći brzo pridružiti NATO-u ako podnesu zahtjev za članstvom, dok je Rusija taj potez ocijenila kao vrlo opasan.

“Ako se odluče aplicirati, Finska i Švedska dobit će toplu dobrodošlicu i očekujem da će se proces odvijati brzo”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Rekao je kako je siguran da se mogu pronaći rješenja za prijelazno razdoblje od podnošenja aplikacije dvije skandinavske zemlje i službene ratifikacije u parlamentima svih 30 članica NATO-a.

“Uvjeren sam da postoje načini da se premosti to prijelazno razdoblje na način koji je dovoljno dobar te koji odgovara Finskoj i Švedskoj”, rekao je Stoltenberg.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1.300 km, rekla je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad ako Finska i Švedska odluče ući u NATO.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada