Požar u Novom Meksiku prerastao u ‘megapožar’

Požar izazvan sušom na sjeveru Novog Meksika prerastao je u subotu u ‘megapožar’, koji je zahvatio površinu od gotovo 100.000 hektara.

Ove godine šumski požari u SAD-u bukte na više od dva puta većoj površini nego u istom periodu 2021. godine i na oko 70 posto više teritorija od desetogodišnjeg prosjeka (Reuters)

Požar izazvan sušom na sjeveru Novog Meksika prerastao je u subotu u “megapožar”, koji je zahvatio površinu od gotovo 100.000 hektara i još bi mogao da se udvostruči, izjavio je zvanični predstavnik vatrogasne službe.

Podstaknut žestokim proljetnim vjetrovima u isušenim planinskim šumama, požar u kanjonu Calf je daleko najveća i najrazornija vatrena stihija u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Reuters.

Gotovo pedesetak kilometara istočno od Santa Fea, vatra je uništila stotine imanja, primorao hiljade ljudi na evakuaciju, a u subotu je gorio u krugu od nekoliko kilometara od grada Las Vegasa u Novom Meksiku sa 14.000 stanovnika.

Vatrena stihija

U posljednja 24 sata požar je porastao za gotovo 50 posto, prenosi Tanjug.

“Ovo je velika vatrena stihija i svuda je oko nas”, rekla je menadžerica okruga San Miguel, Joy Ensley, i dodala da vlasti prave planove za slučaj potrebe da se izvrši evakuacija Las Vegasa.

Ove godine šumski požari u SAD-u bukte na više od dva puta većoj površini nego u istom periodu 2021. godine i na oko 70 posto više teritorija od desetogodišnjeg prosjeka, pokazuju podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra.

Izvor: Agencije