Lider Hamasa u Pojasu Gaze upozorio na regionalni vjerski rat zbog Al-Akse

Naš narod mora da se pripremi za veliku bitku ako okupator ne zaustavi svoju agresiju na džamiju Al- Aksa, rekao je Yahya Sinwar.

Yahya Sinwar (centar) zaprijetio nasiljem u sinagogama širom svijeta (EPA)

Lider Hamasa u Pojasu Gaze Yahya Sinwar upozorio je da ta palestinska organizacija neće oklijevati da preduzme bilo koji korak ako Izrael ugrozi džamiju Al-Aksa.

“Naš narod mora da se pripremi za veliku bitku ako okupator ne zaustavi svoju agresiju na džamiju Al- Aksa”, rekao je Sinwar, prenosi Beta pozivajući se na izraelske medije.

Pokazujući na fotografiju na kojoj se vide izraelski policajci u toj džamiji Sinwar je zaprijetio nasiljem u sinagogama širom svijeta ako se policijska akcija ponovi.

U govoru koji je trajao više od jednog sata Sinwar je pohvalio nedavne palestinske napade u Izraelu i na Zapadnoj obali u kojima je poginulo 15 ljudi i ohrabrio Palestince na toj teritoriji da i dalje napadaju, ocijenivši da se radi o globalnoj promjeni u korist palestinskog cilja.

On je takođe pozvao islamsku partiju Raam da izađe iz izraelske vladajuće koalicije.

Veći dio govora bio je međutim posvećen prijetnjama Izraelu.

“Ugrožavanje Al-Akse i Jerusalema znači regionalni vjerski rat”, rekao je Sinwar.

Sukobi Palestinaca i izraelske policije

Sukobi Palestinaca i izraelske policije u Jeruzalemu, na mjestu svetom i za Jevreje i za muslimane, prerasli su u jedanaestodnevni rat u Pojasu Gaze u maju prošle godine.

Na tom mjestu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište nalazi se džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, a nekada su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.

Palestinci su se u proteklom mjesecu više puta sukobljavali s izraelskom policijom kod džamije Al-Aksa zbog čega je pojačana bojazan da bi ponovo mogao izbiti veći sukob.

Palestinci bacaju kamenice na policajce koja ih postiskuje iz džamije, a oni ih rasteruje gumenim mecima, suzavcem i zvučnim granatama.

Sinwar je optužio Izrael da teži podjeli svetišta, kao prvi korak uništenja džamije i izgradnje jevrejskog hrama na njenom mestu, a kao dokaz je naveo sve veći broj jevrejskih posjetilaca svetištu u proteklih nekoliko godina.

“Al-Aksa je zaista u opasnosti”, rekao je Sinwar u svom prvom velikom javnom govoro poslije gotovo godinu dana.

Izvor: Agencije