Vanredni samit EU-a posvećen Ukrajini krajem maja

Posljednji vanredni samit Evropske unije posvećen Ukrajini održan je 24. februara, na dan kada je Rusija pokrenula otvoreni napad na Ukrajinu.

Na dnevnom redu su odbrana, energija i Ukrajina, rekao je predsjednik Evropskog vijeća (EPA - Arhiva)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najavio je vanredni sastanak na vrhu država članica Evropske unije posvećen odbrani, energiji i Ukrajini, koji će biti održan krajem maja, javlja Hina.

“Kao što smo raspravljali u Versaillesu i tokom posljednjeg [sastanka] Evropskog vijeća, posebni sastanak Vijeća bit će održan 30. i 31. maja. Na dnevnom redu su odbrana, energija i Ukrajina”, napisao je Michel na Twitteru.

Posljednji vanredni samit EU-a posvećen Ukrajini održan je 24. februara, na dan kada je Rusija pokrenula otvoreni napad na Ukrajinu.

Taj sastanak je bio sazvan nakon što je Rusija priznala nezavisnost ukrajinskih separatističkih regija Donjeck i Luganjsk.

Sljedeći redovni samit EU lidera planiran je za kraj juna, a na njemu bi trebalo biti razmotreno mišljenje Evropske komisije o kanadidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU.

Izvor: Agencije