Turski brod ‘Yavuz’ isplovio u misiju u plinskom polju Sakarya

Turski sondažni brod krenuo je prema bušotini Turkali-2 u Crnom moru, gdje je 2020. godine otkriveno 540 milijardi kubnih metara prirodnog plina.

Misija 'Yavuza' će biti da ugradi kontrolnu opremu i sisteme na morsko dno, posebno opremu na ušću bušotine (EPA)

Turski sondažni brod “Yavuz” isplovio je u operaciju prema bušotini Turkali-2 u Crnom moru, gdje je 2020. godine otkriveno 540 milijardi kubnih metara prirodnog plina, javila je Anadolija.

Obraćajući se na ceremoniji ispraćaja broda u luci Filyos, u provinciji Zonguldak, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je kako će druga dva broda, “Fatih” i “Kanuni”, istovremeno voditi operacije u plinskom polju Sakarya.

“Ovdje se provodi jedan od najvećih građevinskih projekata u svijetu”, rekao je on, dodajući kako je finalizirana većina ugovora koji se tiču inženjeringa, snabdjevanja, izgradnje i montaže.

Donmez je ponovio da su prvi cjevovodi koji će biti položeni na morsko dno isporučeni proteklih mjeseci, a cijeli proces isporuke cjevovoda u luku Filyos bit će završen do jula. Predviđeno je da polaganje cijevi počne u julu ili augustu.

Na projektu radi gotovo 2.000 ljudi

“Misija ‘Yavuza’ će biti da ugradi kontrolnu opremu i sisteme na morsko dno, posebno opremu na ušću bušotine. Ova oprema je teška 65 tona, šest metara široka i pet metara visoka”, pojasnio je Donmez.

Sondažni brod “Yavuz” će biti odgovoran za radove na gornjoj bušotini na terenu, a bušit će 10 bušotina Turkali, kao dio prve faze plana proizvodnje plina u Crnom moru.

Donmez je rekao kako će “Yavuz” nakon bušotine Turkali-2 nastaviti s radovima u drugim bušotinama, a na projektu radi gotovo 2.000 ljudi.

Završetkom prve faze proizvodnja bi mogla iznositi 10 miliona kubnih metara plina dnevno.

Turska planira i drugu fazu, s dodatnih 20 ili 25 bušotina na terenu, što će omogućiti da ukupna proizvodnja dostigne 40 miliona kubnih metara plina dnevno.

Izvor: Agencije