Orban osudio masakr u Buči i podržao međunarodnu istragu zločina

Mađarska će na svaki mogući način podržati međunarodnu istragu sa ciljem identificiranja počinitelja krvoprolića u Buči, rekao je Orbanov šef za medije Bertalan Havasi.

Premijer je pozvao na nezavisnu i nepristranu istragu zločina, kazavši da se civili moraju zaštititi i da se nasilje nad njima mora 'najoštrije osuditi', rekao je Orbanov šef za medijie (EPA)

Očigledno je da mađarski premijer Viktor Orban osuđuje masakr počinjen u ukrajinskoj Buči, rekao je njegov šef za medije, Bertalan Havasi.

Mađarska će na svaki mogući način poduprijeti međunarodnu istragu sa ciljem identificiranja počinitelja tog krvoprolića, rekao je Havasi, a prenosi agencija MTI.

Orban je u srijedu na međunarodnoj konferenciji za novinare jasno dao do znanja da je “ovo rat koji je počela Rusija napadom na Ukrajinu, a to je agresija” te je dodao da je to stajalište Evropske unije koje “dijeli i Mađarska”.

Poziv na nepristranu istragu zločina

Premijer [Orban] je pozvao na nezavisnu i nepristranu istragu zločina, kazavši da se civili moraju zaštititi i da se nasilje nad njima mora “najoštrije osuditi”, rekao je Havasi.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), u međuvremenu je kritikovao Orbana zbog izostale osude Rusije za zločine počinjene u Buči.

Izvor: Agencije