Nobelovac Muratov zaliven crvenom bojom u ruskom vozu

Dmitrij Muratov je javno kritizirao rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Dmitrij Muratov (60) je bio u vozu Moskva - Samara kada ga je napao muškarac (EPA)

Ruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova u vozu je napao nepoznati počinitelj koji ga je zalio crvenom bojom, objavio je Muratov.

Liberalni list Novaja Gazeta objavio je fotografiju svog glavnog urednika na kojoj se vidi da su mu lice, gornji dio tijela i ruke prekriveni crvenom uljanom bojom.

“Oči me užasno peku”, napisao je Muratov na Twitteru. Muratov (60) je bio u vozu Moskva – Samara kada ga je napao muškarac. Vikao je: “Muratov, ovo ti je za naše dečke”, nastavio je novinar. “Pokušavam sam to isprati”, izvijestio je Muratov.

Detalji o motivu i počiniteljima napada još se ne znaju. Muratov je pokazao i svoj kupe u spavaćim kolima poprskan crvenom bojom. Vjerojatno postoji povezanost s ruskim ratom u Ukrajini, u kojem je poginulo mnogo vojnika.

Policija je pokrenula potragu za osumnjičenim, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, te provodi mjere u svrhu identifikacije i zadržavanja dvojice muškaraca.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, kada su se putnici ukrcali na željezničku stanicu Kazan u Moskvi, u vagon su ušla dva muškarca sa zaštitnim maskama koji su rekli da su u pratnji konduktera.

Tada je netko navodno ušao u kupe i zalio putnika crvenom bojom. Odmah nakon toga, dvojica muškaraca istrčala su na peron i nestala, navodi Interfax a prenosi Hina.

Novinari koji su kritični prema vlasti stalno su meta napada u Rusiji. Za list Novaja Gazeta, koji vodi Muratov, pisale su i novinarke Ana Politkovskaja i Natalija Estemirova. Obje su ubijene.

Muratov je uvijek isticao da se neće dati zastrašiti.

Nedavno je privremeno obustavio izdavanje lista zbog pritiska ruskih vlasti sve dok rat u Ukrajini ne završi. Muratov je javno kritizirao rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

List se suzdržao od pisanja o ratu nakon donošenja novog zakona koji ograničava slobodu tiska i slobodu izražavanja u Rusiji. Riječ je u Rusiji zabranjena u vezi s invazijom na Ukrajinu.

No, Novaja Gazeta je nedavno objavila velike izvještaje o stradanjima ljudi za vrijeme rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada