Evropski parlament potvrdio provedbu kohezijske politike

Prijedlog rezolucije o provedbi kohezijskih politika u Evropskoj uniji za razdoblje od 2021. do 2027. usvojen je bez amandmana.

Ukupni budžet za kohezijske politike iznosi 392 milijarde eura (EPA)

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o provedbi kohezijskih politika u cilju smanjenja razlika u razvijenosti dijelova Evropske unije.

Prijedlog rezolucije o provedbi kohezijskih politika za razdoblje od 2021. do 2027. godine usvojen je bez amandmana, prenosi Hina.

Ukupni budžet za kohezijske politike iznosi 392 milijarde eura, od čega 11,3 milijarde eura odlaze na Instrument za povezivanje Evrope, a 2,5 milijardi eura na finansijske instrumente i tehničku pomoć za podršku programima.

Kohezijske politike doprinose ojačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne povezanosti unutar EU-a te imaju za cilj ispraviti nejednakosti između zemalja i regija s posebnim naglaskom na zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Važnost sinergije kohezijskih politika

Pet glavnih ciljeva su postizanje pametne i konkurentnije Evrope, tranzicije ka zelenijoj i niskougljičnoj ekonomiji, povećanje povezanosti i mobilnosti, uključivija Evropa te približavanje građanima putem održivog i integriranog razvoja svih teritorija.

Svoje ciljeve nastoje ostvariti uvođenjem klimatski održivih alata, ojačavanjem uloge lokalne, urbane i teritorijalne vlasti u upravljanju fondovima, pojednostavljivanjem pravila za upravljanje fondovima te smanjenje količine sekundarne legislative.

Za financiranje nacionalnih i regionalnih projekata za radna mjesta i rast uloženo je dodatnih 369 milijardi eura sredstava, koja su raspodijeljena među Evropskim fondom za regionalni razvoj (EFRR), Evropskim socijalnim fondom plus (ESF+), Kohezijskim fondom i Fondom za pravednu tranziciju.

Evropska komesarka Maya Gabriel u martu je istaknula važnost sinergije kohezijskih politika te alata kao što su mehanizam za oporavak i otpornost, EU za zdravlje, Obzor EU, Digitalna Evropa te Invest EU za rješavanje nejednakosti i nepristupačnosti zdravstvene zaštite između država članica EU-a.

Izvor: Agencije