Tursko pravosuđe ustupa Saudijskoj Arabiji slučaj Khashoggi

Ubistvo disidentskog novinara Khashoggija godinama opterećuje odnose između dvije regionalne sile.

Saudijski državljanin novinar Jamal Khashoggi ušao je u konzulat svoje zemlje u Turskoj kako bi zatražio potrebnu dozvolu za vjenčanje no ondje je ubijen i raskomadan (EPA)

Tursko pravosuđe odlučilo je u četvrtak prepustiti Saudijskoj Arabiji suđenje ubicama novinara Jamala Khashoggija koji je ubijen 2018. u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu.

“Odlučili smo prepustiti suđenje Saudijskoj Arabiji”, izjavio je sudac na sudu u Istanbulu gdje se od jula 2020. godine u odsutnosti vodio proces protiv 26 saudijskih optuženika.

Ovakav ishod, kako piše AFP, bio je očekivan jer je ranije i turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag dao pozitivno mišljenje.

Ubistvo disidentskog novinara Khashoggija, saudijskog državljanina koji je ušao u konzulat svoje zemlje kako bi zatražio potrebnu dozvolu za vjenčanje no ondje je ubijen i raskomadan, godinama opterećuje odnose između dvije regionalne sile.

Suočena s ekonomskom krizom Turska se sada pokušava izmiriti s bogatom monarhijom Saudijskom Arabijom, velikom izvoznicom nafte, navodi AFP.

Advokat uložio žalbu

“Ovakva je odluka protivna zakonu” i “krši turski suverenitet”, rekao je Gokmen Baspinar, advokat koji zastupa zaručnicu ubijenog novinara.

U “Saudijskoj Arabiji neće biti nikakvog procesa protiv počinitelja jer su tamošnje vlasti već zatvorile slučaj i odlučile osloboditi brojne osumnjičenike”, rekao je advokat koji je uložio žalbu Upravnom sudu u Ankari protiv odluke ministarstva pravosuđa

Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara koja ga je čekala pred konzulatom kada je išao tražiti dokumente, napisala je ranije na Twitteru da se odlukom o odustajanju od suđenja tužitelj poveo za saudijskim vlastima.

I prije nego što je donesena odluka Reporteri bez granica u Istanbulu taj su zahtjev nazvali “strašnom vijesti”, ističući da je riječ o turskom odgovoru na zahtjev koji je Saudijska Arabija “uputila 13. marta”.

Izvor: Agencije