Predsjednik Jemena predao vlast Predsjedničkom vijeću

Predsjedničko vijeće će vršiti političke, vojne i sigurnosne obaveze za jemensku vladu tokom, kako se navodi, “tranzicionog perioda”.

Abdrabbuh Mansur Hadi je dobio dvogodišnji mandat 2012., a krajem 2014., kada su Husi osvojili glavni grad, morao je da se skloni na jug i onda u S. Arabiju, gdje je ostao šef međunarodno priznate vlade (EPA)

Predsjednik Jemena Abdrabbuh Mansur Hadi predao je vlast Predsjedničkom vijeću, a takođe je i razriješio dužnosti potpredsjednika Alija Mohsena al-Ahmara.

Novo tijelo će preuzeti dužnosti predsjednika i potpredsjednika, saopšteno je iz Hadijevog ureda, prenosi Reuters.

Vijeće, koje se sastoji od predsjedavajućeg i sedam zamjenika, predvodit će Rashad Al-Alimi, koji uživa podršku Saudijske Arabije i ima bliske odnose s velikom političkom grupacijom, strankom Islah.

Među zamjenicima predsjedavajućeg je i vođa južne separatističke grupe, Južnog prelaznog vijeća, Aidarus al-Zubaidi, kojeg podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

S. Arabija poziva na pregovore s Husima

Predsjedničko vijeće će vršiti političke, vojne i sigurnosne obaveze za jemensku vladu tokom, kako se navodi, “tranzicionog perioda”.

Saudijska Arabija pozvala je Vijeće da “počne pregovore s Husima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda za konačno i sveobuhvatno rješenje” za rat u Jemenu.

Predsjednik Hadi je dobio dvogodišnji mandat 2012. godine nakon političkog preokreta, poslije pobune 2011., kako bi nadgledao demokratsku tranziciju.

Krajem 2014. godine, Husi koje podržava Iran, osvojili su glavni grad Sanu, pa je Hadi morao da se skloni na jug i onda u Saudijsku Arabiju, gdje je ostao šef međunarodno priznate vlade.

Izvor: Agencije