Agencije EU-a: Nema dokaza u prilog četvrtoj dozi vakcine za opću populaciju

Evropske agencije su objavile da nema uvjerljivih dokaza o “dodatnoj vrijednosti četvrte doze” kod osoba ispod 60 godina.

U Evropskoj uniji nema jasnih dokaza da zaštita od vakcina protiv teškog oblika bolesti značajno slabi kod osoba s normalnim imunosnim sisitemom u dobi od 60 do 79 godina (EPA)

Zdravstvene agencije EU-a saopćile su da nema dokaza koji bi poduprli korištenje četvrte doze vakcine Pfizera i Moderne protiv COVID-a 19 u općoj populaciji, ali su preporučili tzv. drugu booster dozu za osobe starije od 80 godina, prenosi Hina.

U Evropskoj uniji nema jasnih dokaza da zaštita od vakcina protiv teškog oblika bolesti značajno slabi kod osoba s normalnim imunosnim sisitemom u dobi od 60 do 79 godina, objavili su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom saopćenju.

Međutim, upozorili su da će možda biti potrebno razmotriti četvrtu dozu za tu dobnu skupinu ako se epidemiološka situacija promijeni.

Obje su se agencije složile da se četvrta doza može dati odraslim osobama starijim od 80 godina.

Studija iz Izraela

Preporuka je donijeta sedmicu dana nakon što su ministri zdravstva država članica EU-a pozvali Komisiju da podrži davanje četvrte doze starijima od 60 godina kako bi ojačali imunitet u nedostatku vakcina koje posebno djeluje protiv omikron varijante.

Studija iz Izraela pokazala je da stariji građani koji su primili drugu booster dozu Pfizerove vakcine imaju 78 posto nižu stopu smrtnosti od COVID-a 19, u usporedbi s osobama koje su primile jednu booster dozu.

Evropske agencije su objavile da nema uvjerljivih dokaza o “dodatnoj vrijednosti četvrte doze” kod osoba ispod 60 godina.

Agencije će razmotriti najbolje vrijeme za dodatne doze, eventualno koristeći prednosti prilagođenih vakcina kada kampanje vakcinisanja započnu u jesen, navodi Reuters.

Izvor: Agencije