SAD prodaje Tajvanu sistem Patriot za 95 miliona dolara

Ovo je treća najavljena prodaja oružja Tajvanu od kada je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

SAD je glavni izvor oružja Tajvanu (Reuters)

Američki State Department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku odbrane otoka u vrijednosti do 95 miliona dolara, što bi bio treći paket oružja od kada je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost prije godinu dana.

Paket bi uključivao obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad i održavanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot i prateće opreme, naveo je Pentagon u obavijesti Kongresu.

“Predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i sigurnosnim interesima SAD-a podržavanjem stalnih napora primaoca da modernizira svoje oružane snage i održi vjerodostojnu odbrambenu sposobnost”, navedeno je u saopćenju.

“Primalac će ovu opremu koristiti kao sredstvo odvraćanja od regionalnih prijetnji i za jačanje odbrane domovine”, dodaje se.

SAD glavni izvor oružja Tajvanu

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i pojačava pritisak na otok otkako je Tsai Ing-wen prvi put izabran za predsjednika 2016. godine.

Tajvanski predsjednički ured saopćio je da je ovo treća najavljena prodaja oružja od kada je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

“Tajvan će nastaviti pokazivati ​​svoju odlučnost da se brani i produbljivati partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama”, saopćio je glasnogovornik Xavier Chang.

Iako SAD nema formalne diplomatske veze s Tajvanom, zakonom je dužan pomoći mu da osigura samoodbranu i glavni je izvor oružja Tajvanu.

Uprkos odobrenju State Departmenta, obavještenje ne ukazuje da je ugovor već potpisan ili da su pregovori zaključeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije