SAD optužuje ruskog oligarha i razbija operaciju kibernetičkog kriminala

Američki zvaničnici kažu da su poduzeli akcije da suzbiju ruske ‘kriminalne aktivnosti’, uguše dotok ‘prljavog novca’ i poremete ‘zlonamjerne kibernetičke radnje Kremlja’.

FBI tvrdi da iza ruskih kibernetčkih napada stoju GRU, ruska vojna obavještajna služba (EPA)

Bidenova administracija optužila je ruskog oligarha za kršenje sankcija američke vlade te je blokirala operaciju kibernetičkog kriminala koju kontrolira ruska vojna obavještajna agencija, rekli su dužnosnici danas.

Akcije, najavljene usred rata Rusije protiv Ukrajine, naglašavaju ono što američki dužnosnici kažu da su njihovi napori da suzbiju ruske kriminalne aktivnosti, da uguše dotok “prljavog novca” i da poremete zlonamjerne kibernetičke radnje Kremlja.

“Naš cilj je osigurati da sankcije ruskim oligarsima i cyber kriminalcima ne nađu sigurno utočište”, rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco.

Ruski medijski mogul Konstantin Malafejev, protiv kojeg je američko Ministarstvo pravosuđa podiglo optužnicu zbog izbjegavanja ranije nametnutih sankcija koje su bile rezultat ruske aneksije Krima 2014, dobro je povezan sa svim desničarskim organizacijama u Europi, od Austrije i Francuske do Italije i Srbije.

Iako su sankcije zabranjivale američkim građanima da rade za njega ili da s njim posluju, Malofejev je navodno koristio suurotnike da potajno stječe medijske organizacije diljem Europe u nadi da će širiti prorusku propagandu.

On pokušava preko kupovine ili utjecaja na medije proširiti svoju desničarsku, pravoslavnu, misiju usmjerenu protiv liberalne demokracije s ciljem jačanja nacionalističkih pokreta.

Njemu je Bugarska zabranila ulaz na 10 godina zbog špijunskih aktivnosti. U Crnu Goru mu je zabranjen ulaz jer je sudjelovao u pokušaju državnog udara 2016.godine.

U Bosnu i Hercegovinu ne može od 2016. godine, zbog toga što predstavlja “sigurnosnu prijetnju po mir i stabilnost u BiH.” Te se godine trebao sastati s Miloradom Dodikom, nije mogao ući u Banju Luku.

Zanimljivo je to da je Konstantin Malafejev stratsveni skupljač ikona. On je dobro povezan s pokretom Dveri u Srbiji u kojoj nastoji dobiti medijsku potporu najviše preko tv stanice Rusija danas i agencije Sputnik.

Hakerske operacije

Bivši zaposlenik CNBC-a i Fox Newsa uhićen je prošlog mjeseca u Londonu zato što je radio kao televizijski producent za Malofejeva.

Najave dolaze dva dana nakon što su američki dužnosnici zaplijenili jahtu u Španjolskoj koja pripada ruskom oligarhu Viktoru Vekselbergu, koji je blisko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ministarstvo pravosuđa u prošloj je godini usmjerilo akcije protiv kibernetičkog kriminala u Rusiji, povrativši u lipnju većinu višemilijunske otkupnine koju je kompanija Colonial Pipeline platila hakerima nakon ransomware napada koji je zaustavio operacije i najavivši optužbe prošle jeseni protiv dva osumnjičena hakera.

FBI tvrdi da iza ruskih kibernetčkih napada stoju GRU, ruska vojna obavještajna služba koja je je oformila posebnu jedinicu nazvanu Sandwarm čiji su hakeri bili vrlo aktivni posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Al Jazeera