Borrell: Samit Evropska unija – Kina kao ‘dijalog gluhih’

Kina ne može biti odgovorna svjetska sila ako zatvara uši i oči kada god to nije ugodno, jer se jako dobro zna ko je agresor, kazao je šef evropske diplomatije.

Josep Borrell je priznao da odnosi s Kinom nisu onakvi kakve bi Brisel želio da budu (EPA)

Nedavno održani virtualni samit Kine i Evropske unije, na kojem je puno vremena bilo posvećeno ruskoj agresiji na Ukrajini, bio je “dijalog gluhih” i dvije se strane po tom pitanju ni o čemu nisu složile, izjavio je šef evropske diplomatije na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta.

Na svojevrsnom aktualnom satu, visoki komesar za vanjske poslove i sigurnost odgovarao je na pitanja zastupnika o 23. po redu samitu EU-a i Kine, prenosi Hina.

Na samitu održanom 1. aprila EU su na virtualnom sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom i predsjednikom Xi Jinpingom predstavljali predsjednici Evropske komisije i Evropskog vijeća, Ursula von der Leyen i Charles Michel.

‘Ni oko čega se nismo složili’

“Kina je izrazila dvosmisleni stav o ratu u Ukrajini. Tražili smo da stavi karte na stol i bude dio rješenja kako bi se stalo ukraj ratu. Izbjegavali su osuditi Rusiju, to nije bio pravi dijalog, već dijalog gluhih”, rekao je Borrell.

Što se tiče Ukrajine, potvrdio je, “ni oko čega se nismo složili”.

Priznao je da odnosi s Kinom nisu onakvi kakve bi Brisel želio da budu s obzirom na to da se Kina sve više afirmira na domaćem i međunarodnom planu i da je jasno je da ne dijeli iste političke vrijednosti kao EU.

Kazao je da su Michel i Von der Leyen tražili od Kine da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu kako bi se postigao prekid vatre i uspostavili humanitarni koridori, ali da se nisu na ništa obavezali.

“Također smo dali do znanja da smatramo da bi svako izvrdavanje sankcija prema Rusiji imalo ozbiljne posljedice i moglo bi naškoditi našim odnosima”, rekao je Borrell.

Prema njegovim riječima, “Kina ne može biti odgovorna svjetska sila ako zatvara uši i oči kada god to nije ugodno, jer se jako dobro zna ko je agresor”.

“Kina iz političkih razloga odbija imenovati agresora”, kazao je Borrell.

Evropska unija je također od Kine zatražila da ukine nesrazmjerne sankcije prema nekim evropskim čelnicima i intelektualcima, od kojih su neki zastupnici u EP-u.

“Sve dok budu na snazi, nema mogućnosti da se nastavi s Ugovorom o saradnji i trgovini”, poručio je Borrell.

Uniju brine stanje ljudskih prava

Brisel od Kine očekuje i da bude veći donator humanitarne pomoći nego do sada.

Brisel posebno brine stanje ljudskih prava u Xinjangu, Tibetu, Unutrašnjoj Mongoliji te kršenje načela “jedna država, dva sistema” u Hong Kongu.

Velika zabrinutost, rekao je Borrell, vlada i za pomorsku sigurnost u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu.

Jedino što su dvije strane sa sigurnošću dogovorile je nastavak saradnje na klimatskim promjenama i pandemiji.

Izvor: Agencije