Zelenski u UN-u: Rusija da odgovara za zločine, izbacite je iz Vijeća sigurnosti

Ukrajinski predsjednik je pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da izbaci Rusiju iz svog sastava, ‘kao agresora i izvor rata, tako da ne može blokirati odluke o vlastitoj agresiji’.

Volodimir Zelenski je rekao da ruska vojska i oni koji su davali naređenja ruskim vojnicima moraju biti izvedeni pred lice pravde (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Ujedinjene narode da reformiraju svoj sistem kojim se Rusiji, kao stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, daje pravo veta.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da izbaci Rusiju iz svog sastava, “kao agresora i izvor rata, tako da ne može blokirati odluke o vlastitoj agresiji”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zelenski je rekao da bi trebalo raspustiti Vijeće sigurnosti UN-a ako to tijelo ne može naći način da pomogne da se zaustavi ruske akcije u Ukrajini, jer to, kako tvrdi, dokazuje da Vijeće sigurnosti UN-a ne može ništa uraditi osim da razgovara.

Ukrajinski predsjednik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da traži punu odgovornost za akcije Rusije u Ukrajini i pruži sigurnosne garancije toj zemlji.

Zelenski tvrdi da su u Ukrajini počinjeni “najužasniji ratni zločini” od Drugog svjetskog rata.

‘Država koja veto pretvara u pravo na smrt’

Prema njegovim riječima, akcije ruskih vojnika se ne razlikuju od akcija pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kazao je da Ukrajina ima dokaze, kao što su satelitski snimci, koji pokazuju šta se stvarno dogodilo tokom napada u Buči i dodao da može provesti potpunu i transparentnu istragu, dodaje CNN.

Rekao je da nema zločina koji Rusi nisu počinili u Buči, i to “samo iz zadovoljstva”, te je optužio je Rusiju za genocid, navodi BBC.

Predsjednik Ukrajine je zatražio da Rusija bude izvedena pred međunarodni tribunal sličan onom u Nirnbergu poslije Drugog svjetskog rata.

“Masakr u Buči je samo jedan primjer od mnogih koje je Rusija činila u proteklih 41 dan”, kazao je on.

Zelenski je članovima Vijeća sigurnosti UN-a rekao da “imamo posla s državom koja veto u Vijeću sigurnosti UN-a pretvara u pravo na smrt”.

“Ovo podriva čitavu arhitekturu globalne sigurnosti. To im omogućuje da prođu nekažnjeno. Tako oni uništavaju sve što mogu”, kazao je Zelenski.

‘Povelja UN-a mora se odmah uspostaviti’

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da izbaci Rusiju iz svog sastava “kao agresora i izvor rata, tako da ne može blokirati odluke o vlastitoj agresiji, vlastitom ratu”.

“Da li mislite da je prošlo vrijeme međunarodnog prava? Ako je vaš odgovor ‘ne’, onda morate djelovati hitno. Povelja UN-a mora se odmah ponovo uspostaviti”, rekao je Zelenski i pozvao na hitnu reformu UN-a, navodi CNN.

Naveo je da Rusija želi pretvoriti Ukrajince u “tihe robove”, prenosi Reuters.

Zelenski je rekao da ruska vojska i oni koji su davali naređenja ruskim vojnicima moraju biti izvedeni pred lice pravde i da im se sudi za ratne zločine.

Na kraju obraćanja Zelenski je pokazao Vijeću sigurnosti UN-a snimak iz Ukrajine na kojem se vide fotografije stradalih Ukrajinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije