S. Koreja: Nuklerane snage će reagirati na napad iz Seula

Ako Seul izabere vojnu konfrontaciju ili izvrši preventivni napad, onda će nuklearne snage Pjongjanga morati napasti, poručila je sestra sjevernokorejskog vođe.

Kim Yo Jong je kazala da je bila 'velika greška' što je Suh Wook govorio o preventivnom napadu na nuklearnu silu (EPA)

Sjeverna Koreja se protivi ratu, ali ako Seul izabere vojnu konfrontaciju ili izvrši preventivni napad, onda će nuklearne snage Pjongjanga morati napasti, poručila je u utorak Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i jedna od njegovih najviših savjetnika.

Kazala je da je “veoma velika greška” što je ministar odbrane Južne Koreje Suh Wook dao nedavne izjave o preventivnom napadu na Sjevernu Koreju, izvijestila je državna novinska agencija KCNA, prenosi Tanjug.

Precizne rakete

Suh Wook je rekao u petak da njegova zemlja posjeduje rakete koje imaju kapacitet da udare precizno i brzo bilo koji cilj u Sjevernoj Koreji, u vrijeme kada Pjongjang posljednjih mjeseci izvodi brojne probe balističkih raketa i prijeti nastavkom nuklearnih proba.

Kao odgovor, Kim Yo-jong je kazala da je bila “vrlo velika greška” što je “luđak” Suh razgovarao o preventivnom napadu na nuklearnu silu, navodi se u izvještaju KCNA.

Izvor: Agencije