Escobar isključio mogućnost sukoba u BiH

Problem u Bosni i Hercegovini su neodgovorno rukovodstvo, korupcija i političari koji insistiraju da ostanu na vlasti po svaku cijenu, kaže američki diplomata.

Dejtonski sporazum nije uzrok problema u BIH, rekao je Gabriel Escobar (Emica Elvedji / Pixsell)

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je u utorak izjavio da sukob u Bosni i Hercegovini nije moguć te da Srbija i Hrvatska nisu zainteresirane za rat na svojim granicama.

Podsjetio je da u Bosni i Hercegovini postoje mirovne snage, prisutnost NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlaštenjima.

I mladi u Bosne i Hercegovine, kazao je, ne žele se boriti za vladajuće strukture i korupciju političara.

“Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć”, rekao je Escobar u Zagrebu.

Dodao je, međutim, da je svejedno zabrinut za Bosnu i Hercegovinu, zbog “jednako opasnog scenarija” ekonomske i demografske propasti države.

Escobar smatra da Bosna i Hercegovina trenutno nije funkcionalna država, jer njene institucije “već dugo” nisu efikasne, “što nije posljedica Dejtonskog sporazuma, nego izostanak dobre volje” političkog rukovodstva zemlje, prenosi Tanjug.

Dejtonski sporazum uspješan u održavanju mira

Escobar je rekao da je Dejtonski sporazum “25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji” i dodao da on nije uzrok problema u Bosni i Hercegovini.

“Problem su neodgovorno rukovodstvo, korupcija, političari koji insistiraju da ostanu na vlasti po svaku cijenu”, kazao je američki izaslanik na Hrvatsko-američkom forumu, povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Eskobar smatra da je taj sporazum dobar kompromis, koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda i dobar putokaz za evropsku integraciju, “ali da nije tako korišten”.

O konceptu građanske države, kaže, može se razgovarati “možda u budućnosti”, nakon što Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

“Do tada je Dajton mapa puta prema evropskoj integraciji”, rekao je Escobar.

Kazao je da razumije zabrinutost oko visokih tenzija u Bosni i Hercegovini i “vidi analogiju sa 1991. godinom”, jer u toj zemlji političari ne razgovaraju i prijete da će se povući iz državnih institucija.

Izvor: Agencije