EK pokreće mehanizam uvjetovanosti protiv Mađarske

Mađarska i Poljska bi, zbog Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu budžeta Evropske unije, mogle ostati bez znatnih sredstava iz evropskog budžeta.

Poslat ćemo formalno pismo službene obavijesti o pokretanju mehanizma uvjetovanja, rekla je Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Komisija pokrenuti postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

“Evropski komesar za budžet Johannes Hahn razgovarao je s mađarskim vlastima i izvijestio ih da ćemo im poslati formalno pismo službene obavijesti o pokretanju mehanizma uvjetovanja”, kazala je Von der Leyen.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu budžeta Evropske unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021. godine, prenosi Hina.

Mađarska i Poljska bez znatnih sredstava

Uredbom, koja do sad nije korištena, omogućuje se Evropskom vijeću da, na zahtjev EK-a, donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se finansiraju iz budžeta Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa finansiranih iz tog budžeta.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz evropskog budžeta, obratile su se u martu prošle godine Sudu EU-a i zatražile njeno poništenje, a Sud je u februaru ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtjev.

Najava o početku primjene postupka protiv Mađarske dolazi samo dva dana nakon što su mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz po četvrti put pobijedili na parlamentarnim izborima.

Izvor: Agencije