UN: Više od 90 migranata poginulo u tragediji na Mediteranu

Evropa je dokazala sposobnost da ugosti milione Ukrajinaca, to treba primijeniti i na druge migrante, kazao je komesar UN-a.

Prepun brod je prije nekoliko dana napustio Libiju i pokušavao preći Mediteran (AFP)

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filippo Grandi objavio je da je više od 90 migranata poginulo u tragediji na Mediteranu.

“Više od 90 osoba je poginulo u još jednoj tragediji na Mediteranu”, kazao je Grandi.

“Evropa je dokazala svoju sposobnost da velikodušno i efikasno ugosti četiri miliona izbjeglica iz Ukrajine. Sada mora hitno razmotriti kako to primijeniti na druge izbjeglice i migrante koji kucaju na njena vrata”.

Plovili najmanje četiri dana

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) objavila je također da je više od 90 neregularnih migranata poginulo u međunarodnim vodama na prepunom brodu koji je prije nekoliko dana napustio Libiju i pokušavao preći Mediteran.

MSF je naveo da je komercijalni tanker “Alegria 1” spasio četiri preživjela na brodu koji su kazali da je na brodu bilo najmanje 100 osoba i da su plovili morem najmanje četiri dana, tvrdi Anadolija.

Libija se smatra jednom od ruta koje najčešće koriste neregularni migranti koji žele ilegalno preći sa sjevera Afrike u Evropu.

Izvor: Agencije