Njemački predsjednik: Krivo sam procijenio Putina

Nisam vjerovao u to da će ruski predsjednik pristati na potpunu ekonomsku, političku i moralnu propast svoje zemlje u ime svog imperijalnog ludila, rekao je Frank-Walter Steinmeier.

Pogriješio sam, kao i ostali, rekao je njemački predsjednik (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je dugo vremena zagovarao približavanje Zapada Rusiji, izrazio je žaljenje zbog svog stava, rekavši da je i njegova dugogodišnja podrška plinovodu Sjeverni tok 2 bila velika greška.

Steinmeier, socijaldemokrat koji je prije obnašanja predsjedničke dužnosti bio ministar vanjskih poslova, za vrijeme kancelarke Angele Merkel, rekao je da zbog ruske invazije na Ukrajinu on i svi ostali moraju podvući crtu i iskreno priznati svoje greške, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Moja privrženost Sjevernom toku 2 očito je bila greška”, rekao je Steinmeier.

Sada otkazani plinovod Sjeverni tok 2 mnogi su kritizirali, tvrdeći da će oslabiti Ukrajinu njenim isključivanjem iz energetskog biznisa.

“Držali smo se poveznice u koju ni Rusija više nije vjerovala i na koju su nas ostali partneri upozoravali”, dodao je.

Ambasador: Oprosti, ali ne dolazim

Steinmeier je bio istaknuti član Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) na čelu s bivšim kancelarom Gerhardom Schroederom.

“Nisam vjerovao u to da će Vladimir Putin pristati na potpunu ekonomsku, političku i moralnu propast svoje zemlje u ime svog imperijalnog ludila. U tome sam pogriješio, kao i svi ostali”, dodao je

Kritičari na društvenim mrežama u više su navrata objavljivali fotografije na kojima Steinmeier grli ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

U svojim je kritikama bio vrlo otvoren i ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnik.

Kada je Steinmeier organizirao “koncert solidarnosti” za Ukrajinu, Melnik je na Twitteru sarkastično napisao kako se čini da su jedini solisti Rusi.

“To je uvreda. Oprosti, ali ne dolazim”, napisao je Melnik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada