Merkel odgovorila Zelenskom: Stojimo uz odluke NATO-a iz 2008.

Ukrajina je 2008. godine zatražila pristup Sjevernoatlantskom savezu, što su, prema nekim informacijama, blokirali Nicolas Sarkozy i Angela Merkel.

Iz kabineta bivše kancelarke poručeno je da ona stoji iza odluke koju je donijela u vezi Samita NATO.a 2008. godine (EPA)

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel stoji uz odluku NATO-a iz 2008. godine da ne prihvati Ukrajinu kao članicu Saveza, odgovarajući tako na kritiku njene politike prema Rusiji tokom 16 godina na dužnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Merkel i tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, kazavši da su njihove odluke na samitu NATO-a 2008. godine primjer neuspjeha politike prema Rusiji koja je pridonijela današnjem sukobu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija da posjete Buču i vide do čega je dovelo njihovo izlaženje u susret Rusiji prije 14 godina. Trebaju vidjeti zlostavljane Ukrajince sopstvenim očima”, kazao je on, prenosi Tanjug.

‘Blokirali pristup Ukrajine NATO-u’

Iz kabineta bivše kancelarke poručeno je da ona stoji iza odluke koju je donijela u vezi Samita NATO-a 2008. godine.

“Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel ustraje pri svojim odlukama vezanima uz samit NATO-a 2008. godine u Bukureštu”, citira njemačka novinska agencija dpa izjavu osobe zadužene za medije.

“Bivša kancelarka potpuno podržava napore savezne vlade i međunarodne zajednice koje stoje uz Ukrajinu kako bi stale ukraj barbarstvu koje provodi Rusija i ratu protiv Ukrajine”, dodaje se u izjavi.

Ukrajina je 2008. godine zatražila pristup NATO-u, a što su, prema nekim informacijama, blokirali Sarkozy i Merkel.

U završnoj izjavi sa ovog samita Ukrajini je obećano buduće članstvo, ali bez vremenskog okvira za otvaranje akcijskog plana za članstvo.

Izvor: Agencije