Kina šalje vojsku i ljekare u Šangaj da testiraju 26 miliona stanovnika na COVID

Kina je poslala vojsku i hiljade zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u provedbi testova na COVID-19 za svih 26 miliona stanovnika tog grada.

Šangaj je 28. marta započeo blokadu koja je proširena tako da praktički sve stanovnike zatvori u njihove domove (EPA)

Kina je poslala vojsku i hiljade zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u provedbi testova na COVID-19 za svih 26 miliona stanovnika tog grada dok u ponedjeljak nastavlja rasti broj slučajeva zaraze korona virusom.

Neki su se stanovnici probudili prije zore kako bi ih zdravstveni radnici u bijelim odijelima testirali u njihovim stambenim objektima, a mnogi su stajali u redovima u pidžamama i na udaljenosti od dva metra jedan od drugog, prenosi Hina.

Kineska Narodnooslobodilačka vojska u nedjelju je poslala više od 2.000 medicinskog osoblja iz vojske, mornarice i zajedničkih snaga za logističku podršku u Šangaj, izvijestio je list oružanih snaga.

Više od 10.000 zdravstvenih djelatnika iz provincija kao što su Jiangsu, Zhejiang i Peking stiglo je u Šangaj, prema izvještajima državnih medija.

To je najveći odgovor kineskog javnog zdravstva otkako se zemlja uhvatila u koštac s početnom epidemijom COVID-a 19 u Wuhanu, gdje je novi korona virus prvi put otkriven krajem 2019. Državno vijeće je saopćilo da je vojska u to vrijeme poslala više od 4.000 medicinskog osoblja u provinciju Hubei, gdje se nalazi Wuhan.

Blokada u Šangaju

Šangaj, koji je 28. marta započeo blokadu koja je proširena tako da praktički sve stanovnike zatvori u njihove domove, prijavio je 8581 asimptomatski slučaj COVID-a 19 i 425 simptomatskih slučajeva za 3. aprila. Također je zamolio stanovnike da se samotestiraju u nedjelju.

Iako je epidemija mala prema svjetskim standardima, grad je postao test kineske strategije eliminacije bolesti koja se temelji na testiranju, praćenju i karanteni svih pozitivnih slučajeva i njihovih bliskih kontakata.

Akcija testiranja u najmnogoljudnijem kineskom gradu odvija se u vrijeme kada je Šangaj prvobitno rekao da planira ukinuti karantene u gradu. Zemlja ima 12.400 institucija koje su sposobne obraditi testove, ukupno čak 900 miliona ljudi dnevno, rekao je prošli mjesec visoki kineski zdravstveni dužnosnik.

Šangaj je također pretvorio više bolnica, gimnazija, stambenih blokova i drugih prostorija u centralne karantinske lokacije, uključujući Shanghai New International Expo Center, koji može primiti 15.000 pacijenata punim kapacitetom.

Izvor: Agencije