Iran okrivljuje SAD za zaustavljanje nuklearnih pregovora

Američki State Department saopćio je ranije da mali broj otvorenih pitanja ostaje u nuklearnim pregovorima, dodajući da je odgovornost na Teheranu da donese odluke.

Khatibzadeh je rekao da je Teheran spreman nastaviti pregovore sa svojim ključnim regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom ako Rijad pokaže spremnost za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja (EPA)

Sjedinjene Američke Države odgovorne su za pauzu u pregovorima između Teherana i svjetskih sila u Beču na kojima se želi oživjeti nuklearni sporazum iz 2015, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

“Amerika je odgovorna za prekid ovih pregovora… dogovor je nadohvat ruke”, rekao je Saeed Khatibzadeh na sedmičnoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Washington bi trebao donijeti političku odluku za oživljavanje sporazuma”, kazao je on dodajući da Teheran “neće čekati zauvijek”.

Američki State Department saopćio je u četvrtak da mali broj otvorenih pitanja ostaje u nuklearnim pregovorima, dodajući da je odgovornost na Teheranu da donese odluke.

Iran je rekao da još uvijek postoje neriješena pitanja, uključujući američko uklanjanje oznake strane terorističke organizacije (FTO) sa iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Zahtjevi Irana

Teheran također traži garancije da se nijedan budući predsjednik SAD-a neće povući iz sporazuma. Još jedno neriješeno pitanje je u kojoj mjeri bi se sankcije ukinule.

Khatibzadeh je rekao da je Teheran spreman nastaviti pregovore sa svojim ključnim regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom ako Rijad pokaže spremnost za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

Ruski zahtjev natjerao je svjetske sile da pauziraju nuklearne pregovore početkom ožujka. No, Moskva je kasnije rekla da ima garancije da na njenu trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije povezane s Ukrajinom, sugerirajući da bi mogla dopustiti nastavak pregovora.

Izvor: Agencije