EU smatra ruske vlasti odgovornima za pokolje u Ukrajini

U pisanoj izjavi koju je Borrell objavio u ime EU-a najoštrije se osuđuju zvjerstva koja su počinile ruske oružane snage u nekoliko okupiranih ukrajinskih gradova, koji su sada oslobođeni.

Pokolji u Buči i ostalim ukrajinskim gradovima naći će se na popisu zvjerstava počinjenih na evropskom tlu, kaže se u izjavi (EPA)

Evropska unija smatra ruske vlasti odgovornima za zvjerstva u ukrajinskim gradovima jer su imale punu kontrolu nad tim područjem koje je sada oslobođeno te odmah počinje rad na novim sankcijama, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

“Počinitelji ratnih zločina i ostalih teških kršenja, kao i odgovorni vladini dužnosnici i vojne vođe smatrat će se odgovornima. Ruske vlasti su odgovorne za ta zvjerstva, počinjena dok su imali punu kontrolu nad tim područjem. Evropska unija podržava sve mjere kako bi se osigurala odgovornost ruskih oružanih snaga za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini”, stoji u pisanoj izjavi koju je Borrell objavio u ime Evropske unije.

U izjavi se najoštrije osuđuju zvjerstva koja su počinile ruske oružane snage u nekoliko okupiranih ukrajinskih gradova koji su sada oslobođeni.

EU u potpunosti podržava istragu o ratnim zločinima

“Uznemirujuće slike velikog broja ubijenih civila kao i razaranje infrastrukture pokazuju pravo lice brutalne ruske agresije na Ukrajinu i njen narod. Pokolji u Buči i ostalim ukrajinskim gradovima naći će se na popisu zvjerstava počinjenih na evropskom tlu”, kaže se u izjavi.

Borrell ističe da EU u potpunosti podržava istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koju je pokrenuo tužitelj Međunarodnog kaznenog suda te rad Međunarodnog povjerenstva za istrage te da pomaže ukrajinskom državnom tužitelju i civilnom društvu u prikupljanju i čuvanju dokaza o ratnim zločinima.

“Potpuno smo solidarni s Ukrajinom i njezinim narodom u ovo mračno doba za cijeli svijet. EU će nastaviti čvrsto podržavati Ukrajinu i hitno će početi raditi na daljnjim sankcijama protiv Rusije”, stoji u Borrelloj izjavi u ime EU-a.

Izvor: Agencije