Putin dolazi na G20; SAD se ne može ponašati ‘kao da se ništa nije dogodilo’

Američki predsjednik Joe Biden se javno usprotivio sudjelovanju Vladimira Putina na G20, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Domaćini G20 Indonezija primili su potvrdu da Vladimir Putin planira doći na samit (EPA)

Sjedinjene Američke Države su rekle da se ne mogu prema Vladimiru Putinu odnositi “kao da se ništa nije dogodilo”, nakon ruske invazije na Ukrajinu, komentarišući poziv upućen ruskom predsjedniku na sastanak na vrhu G20 predviđen u novembru, kao i njegovom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

“SAD i dalje misli da se ne može ponašati kao da se ništa nije dogodilo s obzirom na sudjelovanje Rusije u okviru međunarodne zajednice i u međunarodnim institucijama”, rekla je novinarima zamjenica glasnogovornika State Departmenta Jalina Porter, izvijestio je AFP.

Nije otkrila hoće li Washington doći na sastanak na vrhu zbog tog poziva.

Indonezija je u petak objavila da je pozvala Volodimira Zelenskog i potvrdila je da je pozvala Rusiju, članicu te skupine najvećih svjetskih ekonomija i njezina predsjednika Vladimira Putina, na samit G20 predviđen u novembru.

Domaćini samita primili su u petak potvrdu da Putin planira doći, javlja CNN, a prenosi Hina.

Kritike Zapada

Američki predsjednik Joe Biden se “javno usprotivio sudjelovanju predsjednika Putina na G20”, rekla je pak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, izrazivši zadovoljstvo zbog poziva upućenog Ukrajincima.

Jen Psaki je dodala da je SAD u kontaktu s Indonezijcima i da je poziv Rusiji upućen prije invazije koja je počela 24. februara.

Indonezija, koja ove godine predsjedava G20, bila je izložena snažnom pritisku Zapada, ponajprije SAD-a, da se Rusiju isključi zbog invazije na Ukrajinu.

No Jakarta se usprotivila, rekavši da je njena uloga domaćina obavezuje da bude neutralna, a njen predsjednik Joko Widodo je dao do znanja da je poziv ukrajinskom predsjedniku rezultat dogovora.

Izvor: Agencije