Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove

Norveška nije članica Evropske unije ali je dio Evropske ekonomske zone što joj omogućuje pristup unutrašnjem tržištu EU.

Huitfeldt: Sankcije su naše najvažnije sredstvo pritiska na ruski režim (EPA)

Norveška je saopćila u petak kako će uslijediti peti paket sankcija Evropske unije prema Rusiji i da će uvesti zabranu ulaska ruskih kamiona i pristajanja ruskih brodova u norveške luke, prenosi agencija Tanjug.

„Sankcije su naše najvažnije sredstvo pritiska na ruski režim i ključno je da budemo uz EU i druge zemlje kako bi nastavili slabiti sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini“, rekla je ministrica vanjskih poslova Norveške Anniken Huitfeldt.

Odluka norveške vlade, koja stupa na snagu 7. maja, predviđa da Oslo zabranjuje pristajanje ruskih brodova uključujući komercijalne brodove, jahte, jedrilice i rekreativna plovila u norveške luke.

Ribari izuzeti

Zbog specijalnog sporazuma koji postoji između Njemačke i Rusije u upravljanju i očuvanja ribljeg fonda u Barencovom moru, zabrana neće obuhvatiti ribarske brodove, kao ni spasilačke ili istraživačke brodove.

Zabrana teretnog saobraćaja kopnenim putem odnosi se na saobraćajne kompanije osnovane u Rusiji i primjenjuje se odmah, dodaje se u saopćenju Vlade Norveške.

Norveška nije članica Evropske unije ali je dio Evropske ekonomske zone što joj omogućuje pristup unutrašnjem tržištu EU,-a ali ona ne mora slijediti vanjsku politiku EU ni odluke Brisela po pitanju pravosuđa ni unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije