Niz vojnih vežbi NATO-a širom Evrope narednih sedmica

Vježbe, uz upotrebu aviona, tenkova, artiljerije i oklopnih jurišnih vozila, bit će održane u Finskoj, Poljskoj, Sjevernoj Makedoniji i duž estonsko-letonske granice.

U vježbama će učestvovati vojnici NATO-a, ali i Združene ekspedicione snage koja uključuje Finsku i Švedsku (EPA)

Deseci hiljada vojnika iz članica NATO-a i drugih sjevernoatlantskih zemalja učestvovat će u više vojnih vježbi širom Evrope u narednim sedmicama sa ciljem odvraćanja Rusije od eventualnog napada.

Vježbe, uz upotrebu aviona, tenkova, artiljerije i oklopnih jurišnih vozila, bit će održane u Finskoj, Poljskoj, Sjevernoj Makedoniji i duž estonsko-letonske granice, izvijestio je AP, prenosi Beta.

U vježbama će učestvovati vojnici NATO-a, ali i Združene ekspedicione snage koja uključuje Finsku i Švedsku, dvije zemlje koje su blizu ulaska u alijansu poslije napada Rusije na Ukrajinu.

Hiljade vojnika i teško naoružanje

Razmještanje snaga počet će ove sedmice u Finskoj, gdje će vojnici iz SAD-a, Velike Britanije, Estonije i Letonije učestvovati u vježbi “Strijela” sa ciljem poboljšanja sposobnosti zajedničkog djelovanja sa finskim snagama.

Ove sedmice će biti održana i vježba “Brzi odgovor” u Sjevernoj Makedoniji, uz učešće oko 4.500 vojnika iz SAD-a, Velike Britanije, Albanije, Francuske i Italije.

U maju će 18.000 vojnika NATO-a, uključujući snage iz Velike Britanije, Francuske i Danske, učestvovati u vježbi “Jež”, duž granice Estonije i Letonije.

Krajem maja, oko 1.000 britanskih vojnika pridružit će se snagama 11 drugih država na vježbi “Branilac” u Poljskoj.

Izvor: Agencije