Istraživanja: Građani SAD-a snažno podržavaju vojnu pomoć Ukrajini

Amerikanci sve više iskazuju podršku narodu Ukrajine, a zvanični Washington upućuje veću pomoć Kijevu.

Istraživanje Reutersa i Ipsosa pokazalo je da 73 posto Amerikanaca podržava odluku administracije da snabdijeva Ukrajinu oružjem, što je najveća podrška od početka invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara (EPA)

Amerikanci sve više iskazuju podršku narodu Ukrajine, a zvanični Washington upućuje veću pomoć Kijevu, piše Glas Amerike.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci u velikoj mjeri podržavaju novi paket pomoći od 33 milijarde dolara, za koji je predsjednik SAD-a Joe Biden zatražio odobrenje od Kongresa, prenosi Beta.

To je dodatak na 13,6 milijardi vojne i humanitarne pomoći koji je Kongres odobrio prošlog mjeseca.

Amerikanci također podržavaju Bidenovu politiku primanja ukrajinskih izbjeglica u SAD-u i ubrzavanje tog procesa.

Anketa Gallupa provedena u prvoj polovini aprila pokazala je da 78 posto Amerikanaca podržava prihvat i do 100.000 ukrajinskih izbjeglica, što je najveći procent podrške izbjeglicama od 1939, od kada Galup mjeri taj parametar.

Pomoć izbjeglicama podržavaju glasači obje partije.

“To nije kontroverzno pitanje. A u ovom partijski polariziranom sistemu, neobično je da se većina republikanaca i demokrata oko nečega slaže”, kaže Lydia Saad, istraživačica iz Gallupa.

Velika podrška

Istraživanje Reutersa i Ipsosa pokazalo je da 73 posto Amerikanaca podržava odluku administracije da snabdijeva Ukrajinu oružjem, što je najveća podrška od početka invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara.

Velika je podrška i uvođenju sankcija Rusiji. Nedavno istraživanje AP-a i NORC-a pokazalo je da 54 posto Amerikanaca, uglavnom republikanaca i nezavisnih glasača, želi da Biden uvede još strože mjere Moskvi.

Neki od razloga za rastuću podršku Amerikanaca su brza eskalacija konflikta, geopolitičke posljedice i raseljavanje miliona ljudi za jako kratko vrijeme.

Mnogi Amerikanci, pogotovo demokrate, Moskvu vide kao remetilački faktor na izborima 2016. kada je pobjedio Donald Trump.

Gotovo milion Amerikanaca ukrajinskog porekla također ima moćan lobi, što se osjeća u dvostranačkoj podršci u Kongresu, a onda i u brzom odobravanju milijardi dolara humanitarne i vojne pomoći Kijevu, piše Glas Amerike.

Izvor: Agencije