Primirje, nada za Jemence nakon sedmogodišnjeg sukoba

Dvomjesečno primirje poklapa se s početkom ramazana te je prvi put od 2016. godine da su sukobljene strane pristale na opće primirje.

Jemenci sipaju pitku vodu iz doniranog rezervora u Sani 31. marta 2022. (EPA)

Jemenci su pozdravili opće primirje koje su pregovorima dogovorili Ujedinjeni narodi, a stupilo je na snagu u subotu navečer i tračak je nade u toj zemlji pogođenoj sedam godina dugim ratom koji je izazvao glad, a milione ostavio bez krova nad glavom.

No, nakon brojnih propalih pokušaja da se postigne mir, Jemenci su vijesti primili uz dozu opreza.

“Primirje je dobro, no ne vjerujem da će uspjeti jer obje strane drukčije tumače kako ga provesti i propast će”, rekao je 38-godišnji električar Murad Abdullah u Adenu, privremenoj prijestolnici jemenske vlade, prenosi Reuters.

UN će ustrajati na trajnom primirju

Dvomjesečno primirje poklapa se s početkom muslimanskog mjeseca velikog posta ramazanom, a to je ujedno i prvi put od 2016. godine da su sukobljene strane pristale na opće primirje, primjećuje britanska agencija.

Primirje uključuje prestanak ofanzivnih vojnih operacija, uključujući prekogranične napade, a dozvoljava i uvoz goriva u područja kojima upravljaju pobunjeni Husi.

Dozvoljeni su neki komercijalni letovi iz grada Sanae, prijestolnice Husa.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je intervenirala u martu 2015. godine kako bi podržala jemensku vladu protiv proiranskih Husa, kontrolira jemenska mora i zračni prostor.

Specijalni izaslanik UN-a Hans Grundberg rekao je da će ustrajati na trajnom primirju, prenosi Hina.

Izaslanici UN-a i SAD-a od prošle godine pokušavaju dogovoriti trajno primirje potrebno za nastavak prekinutih političkih pregovora.

Husi traže da koalicija ukloni zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu Jemena prije trajnog primirja, dok koalicija želi da se te dvije stvari ostvare istodobno.

‘Posrednički rat’ Saudijske Arabije i Irana

Sukob u Jemenu smatra se takozvanim posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija i Iran vode takozvani posrednički rat na Bliskom istoku nastojeći svaka proširiti svoj utjecaj u toj regiji.

Te dvije države, jedna predstavnica sunitskog, a druga šiitskog islama, podržavaju suprotstavljene strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Iran je u subotu poručio da se nada da će prekid vatre nagovijestiti trajno primirje i potpuni prekid blokade.

Izvor: Agencije