Litvanija prestala uvoziti ruski plin

Sve potrebe baltičke zemlje za plinom sada se trebaju zadovoljiti ukapljenim prirodnim plinom, preko terminala u lučkom gradu Klaipedi.

Litvanija je svake godine od Rusije kupovala naftu, plin i struju vrijednu više od tri milijarde eura (EPA)

Litvanija je prestala uvoziti prirodni plin iz Rusije, saopćilo je Ministarstvo energetike, dok vlade u regiji nastoje smanjiti svoju ovisnost o Moskvi zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Ministarstvo je saopćilo da plinska mreža Litvanije od početka aprila radi bez uvoza ruskog plina, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

To potvrđuju podaci litvanskog mrežnog operatera, koji pokazuju da plin nije uvezen preko interkonekcije između Litvanije i Bjelorusije 2. aprila.

“Mi smo prva zemlja Evropske unije među zemljama koje opskrbljuje Gazprom koja je stekla neovisnost od ruskog plina, a to je rezultat višegodišnje koherentne energetske politike i pravovremenih infrastrukturnih odluka”, objavio je ministar energetike Dainius Kreivys u saopćenju.

Sve potrebe Litvanije za plinom sada se trebaju zadovoljiti ukapljenim prirodnim plinom, preko terminala u lučkom gradu Klaipedi.

Uvoz vrijedan tri milijarde eura

Litvanija je pokrenula gradnju plutajućeg postrojenja početkom 2015. godine kako bi smanjila ovisnost o uvozu ruskog plina.

Tri velike isporuke ukapljenog prirodnog plina sada bi svakog mjeseca trebale stići do tamošnjeg plutajućeg pogona.

Ministarstvo energetike je saopćilo da će plin nastaviti teći kroz zemlju do ruske eksklave Kalinjingrad, bez obzira na zaustavljanje uvoza.

Litvanija graniči s Kalinjingradom i Bjelorusijom, ruskom saveznicom.

U martu je litvanski Parlament pozvao Vladu da što prije prestane s uvozom i potrošnjom ruske energije, u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Parlamentarni podaci pokazuju da je Litvanija svake godine od Rusije kupovala naftu, plin i struju vrijednu više od tri milijarde eura.

Izvor: Agencije