Vijeće Evrope traži osnivanje krivičnog suda za zločine u Ukrajini

Predloženi sud trebao bi imati ovlasti izdavati međunarodne potjernice za uključene u ratne zločine.

Muškarac pored rakete koja je pala pored kuće u selu kod Kijeva (EPA)

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozvala je na osnivanje „ad hoc međunarodnog krivičnog suda“ kako bi se sudilo „počiniteljima zločina u agresiji nad Ukrajinom“ koju je prije dva mjeseca napala Rusija.

Skupština tog tijela sa sjedištem u Strasbourgu saopćenjem je pozvala 46 „država članica i promatrača Organizacije“ da „hitno uspostave“ takav sud s „mandatom za istraživanje i krivični progon“ za zločine agresije „koje su navodno počinili politički i vojni čelnici Ruske Federacije”, prenijela je Hina.

Sud bi trebao „primjenjivati definiciju ratnog zločina“ određenu međunarodnim pravom te bi sjedište trebao imati u Strasbourgu zbog „sinergije postojanja uz Evropski sud za ljudska prava (ECHR)“, pravosudni dio Vijeća Evrope, smatra skupština tog tijela.

Posljedice ruske agresije

Vijeće će ove sedmice održati proljetno zasjedanje posvećeno „posljedicama agresije Rusije na Ukrajinu“.

Predloženi sud trebao bi imati ovlasti izdavati „međunarodne potjernice bez ograničenja imunitetom“ država ili čelnika, poručila je skupština, „užasnuta“ ratom u Ukrajini i zgrožena informacijama o „zločinima nad civilima“.

„U jednoglasno usvojenoj rezoluciji“ skupština je također izrazila „zaprepaštenost brojnim izvještajima o korištenju silovanja i mučenja kao ratnog oružja“, praksama koje su „prema međunarodnom krivičnom pravu prepoznate kao ratni zločini“.

Od isključenja Rusije iz Vijeća Europe 16. marta ono ima 46 članica. Parlamentarna skupština ima 306 članova iz nacionalnih parlamenata. Okuplja se četiri puta godišnje u okviru plenarne jednosedmične sjednice u Strasbourgu.

Ukrajinska državna tužiteljica u četvrtak je objavila da je podignuta optužnica protiv desetero ruskih vojnika zbog zločina u ukrajinskom gradu Buči.

Izvor: Agencije