UN: U 2021. stradale hiljade migranata na putu ka Evropi

Prošle godine u Sredozemlju su stradala ili nestala 1.924 migranta, a na ruti na sjeverozapadu Afrike prema Kanarskim otocima 1.153 osoba.

Do smrtnih slučajeva dolazi na gumenim čamcima koji su pretrpani i neuslovni za takvu vrstu plovidbe (EPA)

Ujedinjeni narodi saopćili su kako je prošle godine smrtno stradalo ili nestalo više od 3.000 neprijavljenih migranata koji su pokušali preko Sredozemlja i Atlantskog okeana doći do Evrope.

Glasnogovornica Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) Shabia Mantoo uputila je hitan poziv na djelovanje kako bi se spriječilo stradanje izbjeglica i azilanata koji na kopnu i moru kreću na opasna putovanja, prenosi Anadolija.

Na konferenciji za medije Ureda UN-a u Ženevi je kazala kako je 2021. godine smrtno stradalo ili nestalo više od 3.000 migranata koji su pokušali preći centralne i zapadne dijelove Sredozemlja i Atlantski okean.

Ove godine preminulo još 476 osoba

Kazala je kako su prošle godine u Sredozemlju stradala ili nestala 1.924 migranta, a na ruti na sjeverozapadu Afrike prema Kanarskim otocima 1.153 osoba.

“Za obje rute 2020. godine broj stradalih bio je 1.544. Zabrinjavajuće je i to što je od ove godine preminulo ili nestalo još 478 osoba”, rekla je Mantoo.

Prema njenim riječima, do smrtnih slučajeva dolazi na gumenim čamcima, koji su pretrpani i neuslovni za takvu vrstu plovidbe, nakon čega često dolazi do potonuća ili ispuhavanja, što dovodi do stradanja ljudi koji se u njima nalaze.

Mantoo je pozvala na osiguravanje fonda od 163,5 miliona dolara kako bi se pomoglo u zaštiti migranta i pružanju alternative za njih, ali i sprečavanja da postanu žrtve krijumčara ljudi.

Ovaj fond bi bio korišten u 25 zemalja.

Izvor: Agencije