Orban dobio mandat za sastav nove vlade Mađarske

Viktor Orban je rekao da je pred Mađarskom decenija opasnosti, navodeći da je u toku rat, da cijene u Evropi rastu i da postoje znaci ozbiljne energetske krize.

Mađarski predsjednik Janos Ader je potvrdio da je Viktor Orban prihvatio premijerski mandat i dodao da će u ponedjeljak podnijeti formalan prijedlog parlamentu (EPA)

Mađarski predsjednik Janos Ader danas je povjerio mandat za formiranje vlade Viktoru Orbanu, aktuelnom premijeru i lideru Fidesa koji je osvojio najviše glasova na nedavnim izborima.

Orban je u izjavi za medije u prisustvu predsjednika rekao da je pred Mađarskom “decenija opasnosti” navodeći da je u toku rat, da cijene u Evropi rastu i da postoje znaci ozbiljne energetske krize, prenosi Tanjug pozivajući se na MTI.

On je obećao da će formirati vladu čiji članovi će moći da “štite Mađarsku od rizika naredne decenije” kako pojedinačno tako i kao vlada u cjelini.

Predsjednik Ader je potvrdio da je Orban prihvatio mandat i dodao da će u ponedjeljak podnijeti formalan prijedlog parlamentu.

Koncept konzervativne države

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima 3. aprila, ustvrdivši da je zajedno sa svojom strankom Fidesz obranio “slobodu i suverenitet Mađarske”.

Riječ je o četvrtoj Orbanovoj uzastopnoj izbornoj pobjedi. Na izborima su birači podržali njegov koncept konzervativne, “neliberalne” države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom. Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih sedmica mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevrisanje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom, no uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi opozicioni šesterostranački savez Petera Marki-Zaya, koji je obećao popravak veza s Evropskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Priznajući poraz, Marki-Zay (49) rekao je da je pobjeda Fidesza posljedica onoga što je nazvao njegovom ogromnom propagandnom mašinom, uključujući medijsku dominaciju.

Izvor: Agencije