Njemačka neće blokirati embargo EU-a na rusku naftu

Berlin se neće protiviti embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte, iako ne smatra da je to najefikasnije sredstvo da se nanese šteta predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Udio ruske nafte u njemačkom uvozu pao je na 12 posto, sa 35 procenata, koliko je iznosio prije ruskog napada na Ukrajinu, rekao je Robert Habeck (EPA)

Njemačka se neće protiviti embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte, iako ne smatra da je to najefikasnije sredstvo da se nanese šteta predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, izvještava Bloomberg.

Njemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habeck upozorio je da bi zaustavljanje uvoza ruske nafte nanijelo udarac najvećoj evropskoj ekonomiji, koji podrazumijeva manjak ponude i “ogromno povećanje cijena”, prenosi Tanjug.

“Ali, nećemo doživjeti nacionalnu katastrofu. Postigli smo veliki napredak u pogledu nafte i mogli bismo se pridružiti embargu ako do njega dođe. Njemačka neće tome stati na put”, rekao je on za televiziju ZDF.

Habeck je ranije ove sedmice izjavio da je Njemačka već smanjila svoje oslanjanje na rusku naftu u dovoljnoj mjeri koja potpuni embargo čini “izvodljivim”.

Uvoz ruske nafte

Udio ruske nafte u njemačkom uvozu pao je na 12 posto, sa 35 procenata, koliko je iznosio prije ruskog napada na Ukrajinu, rekao je on prilikom posjete Varšavi.

U intervjuu za ZDF jasno je stavio do znanja da je skeptičan u pogledu naftnog embarga, ističući da bi takav potez mogao biti “kontraproduktivan”, jer bi potencijalno omogućio Rusiji da isporučuje naftu drugim zemljama čak i po višoj cijeni, dodajući da bi Putin također mogao iskoristiti naftu da zadobije podršku nekih država.

“Moramo zaustaviti rast globalnih cijena nafte, ali ne na način da njihov nivo mogu sebi priuštiti samo Njemačka, zapadna Evropa, SAD i, možda, Kanada. Tad bi Putin mogao kazati: ‘Vidite šta se dešava, kapitalistički Zapad vas čini siromašnim, ja ću vam pomoći, od mene možete dobiti popust 20 posto, samo tražim da mi budeš saveznik'”, rekao je Habeck.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada