Kim Jong-un pozvao vojsku da pojača svoju snagu

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je vojsku te zemlje da ‘ojača svoje snage na sve načine’ kako bi bila sposobna ‘da uništi neprijatelja’.

Fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji pokazuju da Kim nosi svečanu bijelu vojnu uniformu sa zlatnim epoletama dok vrši smotru trupa (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je vojsku te zemlje da “ojača svoje snage na sve načine” kako bi bila sposobna “da uništi neprijatelja”, dok novi satelitski snimci pokazuju pojačane pripreme Pjongjanga za moguću nuklearnu probu, prenosi Reuters.

Kim je ovu izjavu dao tokom zajedničkog fotografiranja sa vojnicima, novinarima državnih medija i drugima, koji su učestvovali u velikoj vojnoj paradi, kojom je obilježena 90. godišnjica osnivanja vojske a o kome su izvijestili državni mediji.

Fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji pokazuju da Kim nosi svečanu bijelu vojnu uniformu sa zlatnim epoletama dok vrši smotru trupa, navodi britanska agencija.

Na paradi u ponedjeljak je predstavljeno nekoliko najnovijih projektila Pjongjanga, uključujući i najveću interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-17 i nedavno testiranu hipersoničnu raketu.

‘Fundamentalni interesi nacije’

Parada je pokazala “modernizaciju, herojstvo i radikalan razvoj naših oružanih snaga i njihovu neuporedivu vojnu i tehnološku superiornost”, poručio je Kim vojnicima tokom fotografiranja, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja tvrdi da se protivi ratu i da je njeno oružje isključivo za samoodbranu, ali je na paradi u ponedjeljak Kim saopštio da misija njenih nuklearnih snaga prevazilazi odvraćanje od rata i uključuje i odbranu “fundamentalnih interesa nacije”, navodi Reuters.

Prošlog mjeseca Severna Koreja je nastavila sa testiranjem svojih najvećih interkontinentalnih balističkih raketa, a postoje naznake da bi uskoro mogla da testira nuklearno oružje prvi put od 2017.

“Trenutni satelitski snimci pokazuju da su pripreme u toku i da ih ne treba zanemariti kao beznačajnu aktivnost, a da datum sedme nuklearne probe zavisi isključivo od lične odluke Kim Jong-una”, navodi se u izvještaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u SAD-u, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije