Iran: Preselili smo dio nuklearnog postrojenja nakon izraelskih napada

Premještaj značajnog broja mašina za centrifugu na sigurniju lokaciju napravljen je zbog ‘terorističkih napada’ na iransko nuklearno postrojenje Karadž, navodi Teheran.

Šef IAEA je rekao da je Iran u Natanz, na podzemnu lokaciju, premjestio radionicu za izradu centrifuga za obogaćivanje uranija (EPA)

Premještaj značajnog broja mašina za centrifugu na sigurniju lokaciju napravljen je zbog “terorističkih napada” na iransko nuklearno postrojenje Karadž, objavio je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju u petak.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u četvrtak je rekao da je Iran u Natanz, na podzemnu lokaciju, premjestio radionicu za izradu centrifuga za obogaćivanje uranija, prenosi Hina.

Tamo se koriste mašine iz sada zatvorenog postrojenja u Karadžu, smještenog zapadno od Teherana, koji je prošli juna doživio ono što je Iran nazvao izraelskom sabotažom.

“Zbog terorističke operacije protiv kompleksa TESA Karadž morali smo pojačati sigurnost i preseliti značajan dio mašina za centrifugu na sigurniju lokaciju”, objavio je Behrouz Kamalvandi.

‘Opasne operacije’

Optužio je IAEA da nije obratila dovoljno pažnje na “opasne operacije” Izraela protiv iranskih nuklearnih postrojenja.

Ta agencija Ujedinjenih naroda prije dvije sedmice izvijestila je svoje članice da je Iran preselio postrojenja u Natanz.

Iran i SAD proteklih godinu dana u Beču vode indirektne pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila koji je tadašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018, a Iran potom počeo kršiti.

Prema tom dogovoru Teheran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Izvor: Agencije