Deseci žrtava u eksploziji u kabulskoj džamiji

Stotine vjernika došle su na molitvu posljednjeg petka muslimanskog mjeseca ramazana.

Najmanje 10 osoba je poginulo, a 20 ih je ranjeno u jakoj eksploziji koja je potresla danas afganistansku prijestolnicu Kabul, prenose agencije pozivajući se na zvaničnike koji su naveli kako je meta napada bila džamija.

Besmullah Habib, zamjenik glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana, u petak je naveo kako je riječ o džamiji Khalifa Aga Gul Jan na zapadu afganistanske prijestolnice, te kako se napad desio u 14:00 po lokalnom vremenu.

Stotine vjernika došle su na molitvu posljednjeg petka muslimanskog mjeseca ramazana i džamija je bila puna, naveli su lokalni stanovnici za agenciju Reuters što izaziva strah da bi broj žrtava mogao dalje rasti.

Nekoliko osoba u kritičnom stanju

Talibanske snage su blokirale taj dio Kabula, dok je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova koje su imenovali talibani Mohammed Nafi Takor kazao kako nije poznato ko stoji iza napada niti koja je vrsta eksploziva.

Jedan čovjek, koji je bio u džamiji, za Reuters je kazao kako je do jake eksplozije došlo tokom molitve, te kako je dobio opekotine na rukama i stopalima.

Medicinska sestra iz obližnje bolnice, koja je odbila dati ime, istakla je kako je primljeno nekoliko osoba u kritičnom stanju.

Veliki broj civila je ubijeno posljednjih sedmica u eksplozijama, za neke od njih je odgovornost je preuzela oružana grupa ISIL.

Izvor: Agencije