Izraelska policija povrijedila desetke Palestinaca kod Al-Akse

Izraelska policija ispaljivala je gumene metke i bombe za ošamućivanje prema mladim Palestincima u Jerusalemu, koji su je zasipali kamenicama.

Konfrontacije kod džamije izbile su dok se ramazan podudara s jevrejskim praznikom Pesahom (Anadolija)

Izraelska policija ispaljivala je gumene metke i bombe za ošamućivanje prema mladim Palestincima koji su je zasipali kamenicama kod džamije Al-Aksa u Jerusalemu, u posljednjem izbijanju nasilja na mjestu podjednako uvažavanom i među muslimanima i među Jevrejima.

Deseci Palestinaca povrijeđeni su u sukobima u ranim jutarnjim satima kod trećeg najsvetijeg mjesta u islamu, saopćio je palestinski Crveni polumjesec.

Izraelska policija saopćila je da je intervenirala kada su stotine ljudi počeli bacati kamenice i pirotehnička sredstva u njenom pravcu, uključujući Zapadni zid, gdje se okupljaju jevrejski vjernici.

Uhapšeno troje ljudi

Navedeno je da je uhapšeno troje ljudi, dvoje zbog bacanja kamenja i jedno zbog “poticanja mase”.

“Posljednji sat mjesto je mirno i muslimanski vjernici sigurno ulaze.”

“Nastavit ćemo odlučno djelovati protiv pobunjenika i odmetnika u cilju očuvanja javnog reda i mira”, navodi policija u saopćenju.

Skoro svakodnevne konfrontacije kod džamije izbile su u ovom mjesecu, kada se ramazan podudara s jevrejskim praznikom Pesahom, što je privuklo stotine hiljada muslimana i Jevreja u strogo čuvani objekat u starom gradu u Jerusalemu, prenosi Reuters.

Muslimanski lideri ljuti su zbog toga što veliki broj izraelskih doseljenika ulazi u kompleks džamije.

Dugogodišnji dogovor je da je samo muslimanima dozvoljeno da se mole u kompleksu, međutim, gotovo 3.700 izraelskih doseljenika ušlo je u taj prostor tokom protekle sedmice da obilježi Pesah.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada