Biden odbacio tvrdnju Moskve da NATO vodi posrednički rat u Ukrajini

Washington pomaže Ukrajini da se sama odbrani od ruske agresije; Rusija je agresor, rekao je američki predsjednik.

Spremni smo na sve što god oni učinili, rekao je Joe Biden o prijetnjama iz Rusije (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden odbacio je tvrdnju Moskve da NATO vodi rat preko posrednika u Ukrajini te je retoriku iz Kremlja nazvao “uznemiravajućom”.

“Mi ne napadamo Rusiju”, rekao je Biden.

“Washington pomaže Ukrajini da se sama odbrani od ruske agresije. Rusija je agresor”, rekao je američki predsjednik i dodao da svijet zbog toga mora Rusiju pozvati na odgovornost.

Biden se referirao na izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je rekao da NATO vodi posrednički rat jer isporučuje oružje Kijevu.

Moskva redovito tvrdi da ne vodi invaziju nego specijalnu vojnu operaciju protiv vlade u Kijevu, podsjeća dpa a prenosi Hina.

Ruske prijetnje su “neodgovorne”

Lavrov je ranije ove sedmice rekao da je prijetnja Trećeg svjetskog rata stvarna kao i prijetnja nuklearnog rata.

Spremni smo na sve što god oni učinili, rekao je Biden o prijetnjama iz Rusije.

Ruske izjave o prijetnji svjetskim ratom i mogućim korištenjem nuklearnog oružja “neodgovorne” su i pokazuju da je Rustija u stanju “očajnika” zbog ukrajinskog otpora i uspjeha na terenu, ocijenio je Biden.

“Nitko ne bi smio olako govoriti o uporabi nuklearnog oružja ili mogućnosti da se za njim posegne, to je neodgovorno”, rekao je Biden.

“To pokazuje ruski osjećaj očaja jer je doživjela bijedan neuspjeh u ostvarenju svojih prvih ciljeva”, smatra američki predsjednik.

Nafta i plin ne smiju biti sredstvo zastrašivanja

Sjedinjene Američke Države neće dopustiti Moskvi da se koristi naftom i plinom kao sredstvom zastrašivanja prijeteći im da će ostati bez tih energenata, rekao je Biden nakon što je Rusija obustavila isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile plaćati u rubljama.

“Radit ćemo s drugim zemljama kao što su Koreja, Japan ili Katar kako bismo pomogli našim evropskim saveznicima kojima prijeti ruska ucjena plinom”, rekao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada