Ambasador SAD: Ruski logori na jugu i istoku Ukrajine

Carpenter izjavio kako postoje dokazi da ruske snage na zauzetim područjima na jugu i istoku Ukrajine zatvaraju ljude u „logore za filtriranje“ u kojima ih muče i ispituju.

Američki diplomata je rekao i da Rusija možda planira organizirati „lažne referendume“ u pokušaju da legitimizira invaziju na Ukrajinu (EPA - Ilustracija)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u Michael Carpenter izjavio je u četvrtak kako postoje dokazi da ruske snage na zauzetim područjima na jugu i istoku Ukrajine zatvaraju ljude u „logore za filtriranje“ u kojima ih muče i ispituju, prenosi agencija Beta pozivajući se na Radio Slobodnu Evropu.

Carpenter je Stalnom vijeću OEBS-a rekao da postoje „vjerodostojni izvještaji“ da ruske snage pritvaraju ljude i „brutalno ih ispituju zbog bilo kakve navodne veze sa legitimnom ukrajinskom Vladom ili nezavisnim medijima“.

On je kazao kako pristižu i „alarmantni izvještaji“ da su ljudi za koje se sumnja da imaju takve veze pretučeni ili mučeni prije nego što su prebačeni u regiju Donjecka, „gdje su navodno nestali ili su ubijeni“.

„Naše informacije ukazuju na to da Rusija otima, muči i/ili ubija lidere na lokalnom nivou, novinare i aktiviste civilnog društva, kao i vjerske vođe“, naveo je Carpenter.

Mučni izvještaji

Dodao je da je kabinet gradonačelnika Mariupolja saopćio da u tom ukrajinskom gradu postoje četiri „kampa za filtriranje“ i da su izvještaji o stanju u njima „mučni“.

Carpenter je naveo da je jedan begunac opisao logore za filtriranje kao geta, rekavši da Rusi razvrstavaju ljude u grupe, zavisno od toga da li smatraju da imaju veze sa ukrajinskom vojskom, teritorijalnom odbranom, novinarima ili zaposlenima u državnim institucijama.

Američki diplomata je rekao i da Rusija možda planira organizirati „lažne referendume“ u pokušaju da legitimizira invaziju na Ukrajinu i uspostavi kontrolu nad oblastima na jugu i istoku te zemlje.

Izvor: Agencije