Guterres danas razgovara sa Zelenskim i Kulebom

Što prije završi ovaj rat, to bolje – za dobro Ukrajine, Rusije i svijeta,  rekao je generalni sekretar UN-a.

Antonio Guterres tokom posjete Moskvi predložio uspostavljanje humanitarne kontakt grupe koju bi činili predstavnici Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres doputovao je u Ukrajinu gdje će danas razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, nakon što je prethodno boravio u Moskvi gdje se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom.

„U Ukrajinu sam stigao nakon posjete Moskvi“, objavio je Guterres na Twitteru.

Prema njegovim riječima, UN će nastaviti rad na proširenju humanitarne podrške i obezbjeđivanju evakuacije civila iz zona sukoba.

„Što prije završi ovaj rat, to bolje – za dobro Ukrajine, Rusije i svijeta“,  istaknuo je generalni sekretar UN-a, prenosi Fena pozivajući se na Ukrinform.

Kako se navodi, nakon sastanka Putina i Guterresa u utorak, portparol generalnog sekretara UN-a rekao je da se Putin navodno složio da se agencije UN-a i Međunarodni komitet Crvenog krsta uključe u evakuaciju civila iz fabrike Azovstal u Mariupolju.

Guterres je predložio uspostavljanje humanitarne kontakt grupe koju bi činili predstavnici Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda kako bi se pronašli načini za otvaranje sigurnih koridora uz lokalni prekid neprijateljstava, kao i kako bi se osiguralo da su istinski efikasni.

Izvor: Agencije