Erdogan: Razmotrit ćemo sve aspekte odnosa Ankare i Rijada

Turski lider boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, na poziv saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Erdogan: U svakoj prilici izražavamo da stabilnosti i sigurnosti naše braće u regiji Zaljeva pridajemo jednaku važnost koliko i našoj (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otputovao je u četvrtak u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji. Prije polaska rekao je kako je ovo prilika da se razmotre svi aspekti odnosa dviju zemalja, javlja agencija Anadolija.

Erdogan danas i sutra, 28. i 29. aprila, boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, na poziv saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda. Pred sami polazak za Džedu, turski predsjednik je na aerodromu Ataturk u Istanbulu odgovarao na pitanja novinara.

Zajednička volja

Konstatirao je kako je posjeta prilika da se „razmotre svi aspekti odnosa Turske i Saudijske Arabije”.

„Vjerujem i vidim da je u našem zajedničkom interesu povećati našu saradnju sa Saudijskom Arabijom u područjima kao što su zdravstvo, energija, sigurnost hrane, poljoprivredne tehnologije, odbrambena industrija i financije“, poručio je Erdogan, te dodao:

„Moja posjeta Saudijskoj Arabiji je pokazatelj naše zajedničke volje da započnemo novi period saradnje kao dvije bratske države.“

Ukazao je na značaj stabilnosti i sigurnosti.

„U svakoj prilici izražavamo da stabilnosti i sigurnosti naše braće u regiji Zaljeva pridajemo jednaku važnost koliko i našoj. Dijalog i saradnja ključni su za sigurnost i stabilnost cijele naše regije u vremenu kada prijetnje postaju sve složenije”, poručio je Erdogan.

Osudio napade

U tom kontekstu je još jednom osudio napade dronovima i projektilima na Saudijsku Arabiju, te naglasio:

„U svakoj prilici ističem da smo protiv svih oblika terorizma, a posebno važnosti koju pridajemo saradnji u borbi protiv terorizma sa zemljama u našoj regiji. Nadam se da će moja posjeta biti od ključnog značaja za daljnje jačanje naših odnosa na temeljima obostranog povjerenja i poštovanja.“

U pratnji Erdogana su i supruga Emine Erdogan, zatim ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, ministar pravde Bekir Bozdag, ministar zdravstva Fahrettin Koca, ministar trezora i financija Nureddin Nebati, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar trgovine Mehmet Mus, izaslanik Stranke pravde i razvoja (AK PArti) Binali Yildirim, šef Obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan, šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Fahrettin Altun i drugi članovi delegacije.

Izvor: Agencije