Szijjarto: Tranzit ruskog gasa do Mađarske preko Bugarske i Srbije odvija se normalno

Obustava isporuke plina u Bugarsku ne znači i obustavu tranzita plina preko Bugarske, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto (EPA)

Prirodni gas iz Rusije normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije uprkos sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, izvijestio je AP.

Gazprom je u srijedu objavio da je obustavio isporuke Bugarskoj i Poljskoj jer nisu plaćale gas u rubljima.

“Želim svima reći da obustava isporuke plina u Bugarsku ne znači i obustavu tranzita plina preko Bugarske”, napisao je Szijjarto na Facebooku, prenosi Fena.

‘Neprijateljske zemlje’

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je da “neprijateljske” zemlje, koje su Rusiji uvele sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, moraju plaćati ruski gas u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Zapad je sankcijama isključio Rusiju iz SWIFT-a, međunarodnog finansijskog sistema plaćanja.

Prema uredbi ruskog predsjednika, kupci moraju doznačiti iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, na posebni račun u Gazprom banci, koja ih potom prodaje na berzi i novac doznačuje na Gazpromov račun.

Uredbu je ispoštovalo tek nekoliko kupaca, uključujući Mađarsku, koja je prošle godine potpisala dugoročni ugovor o opskrbi ruskim gasom.

Izvor: Agencije