SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskim obavještajcima

State Department traži informacije o šest osoba koje je opisao kao ruske vojne obavještajne oficire koji su izvršili kibernetičke napade koji su pogodili kritičnu američku infrastrukturu.

Šestero obavještajaca radi u kibernetičkoj jedinici ruske Glavne obavještajne uprave, navodi State Department (EPA)

Sjedinjene Američke Države ponudile su nagradu do 10 miliona dolara za informacije o šest osoba koje su opisale kao ruske vojne obavještajne oficire koji su izvršili kibernetičke napade koji su pogodili kritičnu američku infrastrukturu.

Šestero obavještajaca radi u kibernetičkoj jedinici ruske Glavne obavještajne uprave (GRU) i bili su uključeni u globalni napad štetnog softvera 2017. godine koji je zarazio računare nekoliko privatnih američkih institucija, uključujući bolnički sistem, saopćio je State Department, prenosi Hina.

“NotPetya” kibernetički napad 2017. godine naštetio je dijelu ukrajinske infrastrukture i računarima u zemljama širom svijeta, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i SAD, prouzročivši štetu koja se procjenjuje u milijardama dolara.

Računarske prevare i zloupotrebe

Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u incident.

Američka savezna velika porota 2020. godine optužila je šestero službenika jedinice “Sandworm”, između ostalog, za urotu radi računarske prevare i zloupotrebe, saopćio je State Department.

Nagrade u iznosu do 10 miliona dolara bit će isplaćene za informacije koje vode do “identifikacije ili lokacije bilo koje osobe koja, radeći po uputama ili pod kontrolom strane vlade, sudjeluje u zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima protiv kritične infrastrukture SAD-a”, naveo je State Departament.

Rusija za sada nije komentirala taj potez SAD-a.

Izvor: Agencije