Ubijen Palestinac tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali

Dvadesetogodišnji Ahmad Owaidat ubijen je tokom racije u izbjegličkom logoru Aqabet Jaber, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Incident je posljednji u valu nemira koji potresaju Zapadnu obalu i Izrael (AFP)

Izraelske snage ubile su u utorak Palestinca tokom racije u izbjegličkom logoru Aqabet Jaber, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Palestine.

U saopćenju su naveli da je 20-godišnji Ahmed Ibrahim Oweidat “podlegao teškim ranama zadobijenim hicima iz bojeve muncije po glavi”.

Incident je posljednji u valu nemira koji potresaju Zapadnu obalu i Izrael dok se mjesec ramazan i praznik Pesah podudaraju u ovom mjesecu.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa javila je da su tri čovjeka ranjena kada su izraelske snage “pod krinkom” izvele raciju u logoru tokom noći, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Eskalacija nasilja na Zapadnoj obali

Izraelska vojska navodi u saopćenju da su vojnici izveli noćnu operaciju u Aqabatu “kako bi priveli tražene osumnjičenike”.

“Tokom operativnih aktivnosti, deseci Palestinaca nasilno su protestirali i napadali su vojnike. Demonstranti su palli gume i bacali su kamenice i ‘Molotovljeve koktele’ na vojnike”, navodi vojska u saopćenju.

“Vojnici su odgovorili sredstvima za raspršivanje mase i bojevom municijom”, saopćila je vojska i dodala da nijedan izraelski vojnik nije povrijeđen.

U eskalirajućem nasilju i u napadima Palestica i izraelskih Arapa u Izraelu ubijeno je 14 ljudi od kraja marta.

Oweidat je 25. Palestinac, uključujući napadače, kojeg su ubile izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali tokom istog perioda.

Izvor: Agencije