SAD će reagirati na kinesku bazu na Solomonskim otocima

Kina je ranije saopćila da je potpisala sigurnosni pakt sa Solomonskim otocima, što je pojačalo zabrinutost SAD-a i saveznika Australije i Novog Zelanda zbog rastućeg kineskog utjecaja.

Daniel Kritenbrink: Sigurnosni sporazum između Solomonskih Otoka i Pekinga ima 'potencijalne regionalne sigurnosne implikacije' za SAD i saveznike (EPA)

Pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Daniel Kritenbrink odbio je isključiti vojnu intervenciju protiv Solomskih otoka ukoliko bi Kini bilo omogućeno da tamo uspostavi vojnu bazu.

Saopćio je da sigurnosni sporazum između ove države i Pekinga ima “potencijalne regionalne sigurnosne implikacije” za SAD i drugi saveznike, navodi Guardian, prenosi Tanjug.

Kritenbrink, koji je prošle sedmice bio dio visoke američke delegacije koja je boravila u toj pacifičkoj zemlji, kazao je da su tokom posjete imali 90-minutni “konstruktivan i iskren” sastanak s premijerom Manassehom Sogavareom, na kojem su predstavnici SAD-a detaljno iznijeli zabrinutosti zbog nedavno potpisanog sigurnosnog sporazuma s Kinom.

“Željeli smo našim prijateljima na Solomonskim otocima iznijeti šta nas brine”, rekao je Kritenbrink, navodi Guardian.

Prema riječima američkog zvaničnika, premijer Sogavare je ukazao da, po mišljenju Solomonskih otoka, sporazum koji su zaključili “ima utjecaja isključivo na domaće prilike”, ali su Sjedinjene Američke Države “jasno stavile do znanja da postoje potencijalne regionalne sigurnosne implikacije ovog sporazuma” ne samo za Washington, već i za saveznike i partnere širom regije.

Zabrinutost i američki odgovor

Američki diplomata je u utorak ponovio spremnost SAD-a da djeluju u regiji ako Kina uspostavi vojnu bazu, prenosi Guardian.

“Naravno, poštujemo suverenitet Solomonskih otoka, ali također im želimo stavitio do znanja da bismo, ako bi se preduzeli koraci za uspostavljanje de facto stalnog vojnog prisustva, imali značajne zabrinutosti i mi bismo, što je sasvim prirodno, odgovorili na te zabrinutosti”, rekao je Kritenrbrink.

Na pitanje šta bi taj odgovor mogao uključivati, američki zvaničnik je odgovorio da “ne želi spekulirati”, kao i “da nije ovlašten govoriti o tome šta bi SAD mogao uraditi u takvoj situaciji”.

Kina je ranije saopćila da je potpisala sigurnosni pakt sa Solomonskim otocima, što je pojačalo zabrinutost SAD-a i saveznika Australije i Novog Zelanda, zbog rastućeg kineskog utjecaja u regiji, koja je tradicionalno pod njihovom kontrolom, prenosi Guardian.

Izvor: Agencije