Najveća naučna ekspedicija na Arktiku u tri desetljeća

Eksperti Ruske akademije nauka provest će opsežne studije biodiverziteta u sjevernim oblastima.ž Arktika.

Cilj ekspedicije je da se utvrde razmjere čovjekovog utjecaja na arktički ekosistem (Reuters)

Sibirski ogranak Ruske akademije nauka ove godine pokreće najveću naučnu ekspediciju na Arktiku u posljednjih 30 godina.

Cilj ekspedicije je da se utvrde razmjere čovjekovog utjecaja na arktički ekosistem i da se uspostave metode koje će omogućiti da se razlikuju prirodni i ljudski uzročnici promjena.

Sveobuhvatna analiza biodiverziteta

“Naš zadatak je da analiziramo kako ljudske aktivnosti utječu ne samo na zasebne vrste ili grupe vrsta, već i na čitave komplekse koji čine ekosisteme i na taj način damo sveobuhvatnu analizu biodiverziteta”, rekao je Nikolaj Liščinski iz Centralne sibirske botaničke bašte, sibirskog ogranka Akademije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Takav pristup je veoma rijedak u našoj nauci, pa je izuzetno važno da se terenski radovi i uzorkovanje što bolje osmisle“, dodao je on.

Članovi ekspedicije, naučnici koji predstavljaju nekoliko instituta sibirskog ogranka Akademije, po prvi put od 1990-ih provest će opsežne studije biodiverziteta u oblastima na sjeveru Krasnojarskog i u Zabajkalskom regionu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada